Algılanan değerin tüketici davranışlarına etkisi: Sokak yemekleri üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Keser, Elvan | |
dc.contributor.author | Abiş, Azer Dilara | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T10:49:30Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T10:49:30Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-10-09 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/251378 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı tüketicilerin algıladıkları hazal, faydacı değerler ile memnuniyetleri ve davranışsal niyetleri arasındaki ilişkiyi açıklamaktır. Algılanan değer, önemli bir pazarlama stratejisi olarak görüldüğü için hem akademisyenler hem de uygulayıcılar tarafından çalışılmıştır. Diğer yandan, sokak yemekleri yerli ve yabancı turistler için önemli bir besin kaynağı ve yerel tedarikçiler için gelir yaratmaktadır. Araştırma İzmir bölgesinde sokak yemeklerini tercih eden 400 tüketiciye yapılmıştır. Araştırma verileri anket tekniği ile toplanmış ve paket program kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre algılanan hazsal ve faydacı değer, tüketici memnuniyetini etkilemektedir. Tüketici memnuniyetinin de davranışsal niyet üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Ayrıca algılanan hazsal değerin, tüketici memnuniyeti üzerinde faydacı değerden daha etkili olduğu saptanmıştır. | |
dc.description.abstract | The aim of this study is to explain the relationship between the perceived hedonic, utilitarian values and satisfaction and behavioral intentions of consumers. As a marketing strategy tool, perceived value has been studied thoroughly by both scholars and practitioners. On the other hand, street food is an important source of food for local and foreign tourists and generates revenue for local suppliers. The study was conducted on 400 consumers who prefer street food in İzmir region. Research data were collected by questionnaire technique and analyzed by using a package program. According to the findings of the study, perceived hedonic and utilitarian value affects consumer satisfaction. It is observed that consumer satisfaction also has an effect on behavioral intention. In addition, the perceived hedonic value was found to be more effective than the utilitarian value on consumer satisfaction. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Algılanan değerin tüketici davranışlarına etkisi: Sokak yemekleri üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | The effect of perceived value on consumer behavior: A research on street food | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-10-09 | |
dc.contributor.department | Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Value perception | |
dc.subject.ytm | Consumer behavior | |
dc.subject.ytm | Food culture | |
dc.subject.ytm | Street foods | |
dc.subject.ytm | Food purchasing | |
dc.subject.ytm | Gastronomy | |
dc.subject.ytm | Utilitarianism | |
dc.subject.ytm | Behavioral intention | |
dc.identifier.yokid | 10232053 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 542994 | |
dc.description.pages | 103 | |
dc.publisher.discipline | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı |