Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzer, Mecid Hakan
dc.contributor.authorBayar, Serap
dc.date.accessioned2020-12-10T10:49:05Z
dc.date.available2020-12-10T10:49:05Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/251267
dc.description.abstractBu çalışmada, Fresh Late şeftali çeşidinde çeşitli hasat sonrası uygulamaların (%1,5 CaCl2, 20 µ PE ve %1,5 CaCl2 + 20 µ PE) meyve kalitesi ve depolama ömrü üzerine etkileri araştırılmıştır. Şeftaliler CaCl2 çözeltisine daldırıldıktan ve PE ile ambalajlandıktan sonra 0±0,5°C ve %90±5 nispi nem içeren soğuk hava deposunda 90 gün süre ile depolanmışlardır. Meyveler 15 gün aralıklar ile çeşitli kalite parametreleri (ağırlık kaybı, SÇKM, TA, meyve eti sertliği, askorbik asit miktarı, pH, genel görünüm, tat) yönünden analiz edilmişlerdir. Ayrıca meyveler raf ömrünü belirlemek amacıyla, her analiz süresine ek olarak 3 gün boyunca 22±2°C ve %60-65 nispi nem bulunan oda koşullarında bekletilmişlerdir. Denemenin sonunda, MAP uygulamasının kontrole göre ağırlık kayıplarını önemli ölçüde azalttığı; SÇKM'yi ve MES'i daha iyi koruduğu belirlenmiştir. Ayrıca %1,5 CaCl2 uygulamasının askorbik asit miktarını kontrolden daha iyi koruduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, it was investigated that effects on fruit quality and storage life of Fresh Late peach of various postharvest treatment (1,5% CaCl2, 20 µ PE ve 1,5% CaCl2 + 20 µ PE). The peaches were storaged in 0±0,5°C and %90±5 RH for 90 days after it was dipped in CaCl2 solution and packaging with 20 µ PE. The peaches were evaluated every 15 days in terms of various quality parameters (weight loss, TSS, TA, fruit firmness, ascorbic acid, pH, fruit appearance and fruit taste). Besides, the peaches were kept in shelf condition (22±2°C and 60-65% RH) for 3 days in addition to every analysis period. At the end of the experiment, it was determined that the packaging with 20 µ PE significantly reduced weight losses compared to the control and preserved TSS and fruit firmness. Also 1,5% CaCl2 treatment preserved ascorbic acid content more than the control.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFresh late şeftali (Prunus persica L.) çeşidinde bazı hasat sonrası uygulamaların muhafaza süresi ve ürün kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of some posthatvest treatments on storage period and fruit quality of peach (Prunus persica L.) cv. fresh late
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-23
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10306042
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid604559
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess