Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzer, Mecid Hakan
dc.contributor.authorDüzen, Onur
dc.date.accessioned2020-12-10T10:49:01Z
dc.date.available2020-12-10T10:49:01Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/251234
dc.description.abstractBu çalışmada, MAP (Modifiye atmosfer paketleme), 1-MCP (1-Metilsiklopropen) ve MAP+1-MCP gibi hasat sonrası uygulamaların 'Maraton F1' çeşidi brokolilerin muhafaza süresi ve ürün kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 20 µ LDPE (Düşük yoğunluklu polietilen) örtü içerisindeki brokoliler, 0±1oC sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında 70 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Ayrıca raf ömrü durum tespiti amacıyla örnekler muhafaza süresine ek olarak 20±2oC sıcaklık ve %60±5 oransal neme sahip oda koşullarında 4 gün süre ile bekletilmiştir. Muhafaza süresince ve raf ömrü sonunda alınan örneklerde ağırlık kaybı, taç rengi, SÇKM, pH, TA, askorbik asit, klorofil miktarı, pazarlanabilirlik durumu analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda, MAP uygulamaları Kontrol uygulamalarına göre daha başarılı bulunurken, MAP+1-MCP koşullarındaki örneklerden Ağırlık Kaybı, Pazarlanabilirlik Durumu parametlerinde başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, the effects of MAP (Modified atmosphere packaging),1-MCP (1-Methylcyclopropene) and MAP+1-MCP on the storage time and product quality of Marathon F1 broccoli were investigated. For this purpose, broccoli in 20 µ LDPE (Low Density Polyethylene) cover were kept for 70 days at 0 ± 1oC temperature and 90 ± 5% relative humidity. In addition, samples were kept for 4 days in room conditions with 20 ± 2 °C temperature and 60 ± 5% relative humidity in addition to the storage period for shelf life determination. Weight loss, crown color, TSS, pH, TA, ascorbic acid, chlorophyll content, marketability were analyzed in samples taken during storage and at the end of shelf life. As a result of this study, MAP applications were found to be more successful than Control applications, while the results of MAP+1-MCP conditions were successful in Weight Loss, Marketability Status parameters.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı hasat sonrası uygulamaların ʻMarathon F1ʼ Brokoli (Brassica oleracea var. italica) çeşidinin muhafaza süresi ve ürün kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of different postharvest treatments on storage duration and quality of 'Marathon F1'' Broccoli (Brassica oleracea var. italica) variety
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-28
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10304191
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid605147
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess