Show simple item record

dc.contributor.advisorÖncüer Çivici, Melek Ece
dc.contributor.authorDağlioğlu, Pinar
dc.date.accessioned2020-12-10T10:48:56Z
dc.date.available2020-12-10T10:48:56Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/251189
dc.description.abstractYiyecek ve içeceklerin sadece dışında değil içinde de ne olduğunu keşfeden ilk mutfak akımı olan moleküler gastronomi; içeriği tamamen doğal, sayılamayacak ölçüde çeşitliliğe sahip, sıradışı ürünleriyle hem sağlık sorunlarına beslenme kaynaklı çözüm hem de benzersiz bir deneyim sunmaktadır. Moleküler gastronomi olgusu, çeyrek yüzyılı aşkın bir süredir varolmasına rağmen dünya genelinde bütünüyle hayata geçmiş durumda değildir. Moleküler gastronomi ürünlerine karşı tüketicilerin nasıl bir tutum sergileyeceklerinin belirlenmesi amacıyla, moleküler gastronomi ürünlerini bizzat deneyimlemeleri ve moleküler gastronomi gerçeğine dair bilgilendirilmeleri esasıyla çalışmalar yürütülmüştür.Moleküler gastronomi hakkında bilgi ve deneyimlerinin henüz yeterli seviyede olmamasına rağmen katılımcılar, alışılmışın dışında olana ve yeniliğe merak duymaktadır. Günümüzde gıda güvenliğini ve gıda kaynaklı olarak sağlığı tehdit eden birçok unsur olduğu için katılımcılar, yabancı oldukları moleküler gastronomi ürünlerine başta önyargılı yaklaşım gösterse de kıvam ve form vericilerin doğal kaynaklı olup, düşük miktarlarda kullanıldığına ikna olduklarında daha olumlu tutum sergilemişlerdir. Moleküler gastronomi deneyimi için sıradan bir yeme içme faaliyetine göre daha fazla zaman ve bütçe ayırmaya daha mesafeli yaklaşan katılımcılara göre moleküler gastronomi, konuyla ilgili eğitimli ve cesaretli girişimciler tarafından belirli bir sosyokültürel ve ekonomik seviyeye sahip kitlenin bulunduğu konumlarda sunulursa başarılı olabilecektir.
dc.description.abstractMolecular gastronomy, the first culinary movement to discover what is inside and not just outside of food and beverages. Molecular gastronomy offers unique experience and nutritional solutions to health problems with its completely natural and extraordinary products which have uncountable varieties. In spite of molecular gastronomy has been mentioned for more than a quarter of a century but it cannot be said that it has been realized worldwide. In order to determine what kind of attitude consumers will have towards molecular gastronomy products, studies were carried out on the basis experience and informing them about the fact of molecular gastronomy.Although the awareness and experience of molecular gastronomy is not yet sufficient, the participants are curious about the unusual and the novelty. Because of the food security and many factors that threaten human health due to food, the participants were in a biased attitude at first. After they were convinced that the additives are completely natural and used in very low amounts, participants showed more positive attitude to molecular gastronomy products. Molecular gastronomy experimentation takes more time and costs more according to an ordinary eating and drinking activity. It was determined that the attitudes of the participants were not positive to this subject. According to the participants, molecular gastronomy may be successful if it is presented by the educated and courageous entrepreneurs in the positions of the population with a certain socio-cultural and economic level.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleTüketicilerin moleküler gastronomi ürünlerine olan tutumlarının değerlendirilmesi: Didim örneği
dc.title.alternativeAssesment of consumer attitudes on the molecular gastronomy products: Didim example
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-13
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmConsumers
dc.subject.ytmGastronomy
dc.subject.ytmMolecular gastronomy
dc.subject.ytmAydın-Didim
dc.subject.ytmFood culture
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmConsumer behavior
dc.identifier.yokid10242676
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid547532
dc.description.pages169
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess