Show simple item record

dc.contributor.advisorÇıbık, Recep
dc.contributor.authorKoparal, Ayla
dc.date.accessioned2020-12-10T10:42:14Z
dc.date.available2020-12-10T10:42:14Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-07-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/249868
dc.description.abstractSağlıklı beslenme vücudun temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek, büyüme, gelişme ve yaşam mücadelesini devam ettirme amaçlı doğal bir gereksinimdir. Spor ise sağlığın korunup devam ettirilmesinde yaşam boyunca organizmaya refakat eden kemik yapısına uygun hareketlerin yapılmasıdır. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ise bir canlının mevcut gen dizilimi ile oynanması ya da mevcut gen diziliminde olmayan farklı özellikte yeni bir gen eklemesi ile meydana gelmektedir. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalardan elde edilen gıdalarda Genetiği Değiştirilmiş Gıda (GDG) olarak nitelendirilmektedir. Gelişmiş toplumlarda bile insanların GDO/GDG hakkındaki bilgileri sadece yüzeysel olarak, basında dönemsel olarak çıkan bilgilerden ibarettir. Bu çalışmada Bursa Yıldırım ilçesine bağlı Spor Merkezine devam eden 110 bayana anket uygulaması yapılmıştır. Bayanlara uygulanan anket ile sağlıklı beslenmeleri, ne oranda spor yaptıkları ve eğitim seviyelerine göre GDO hakkında bilgi seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Genel olarak değerlendirildiğinde, sağlıklı beslenme ve spor hususunda bayanların yetersiz oldukları, özellikle ev hanımı olan bayanların bu durumdan daha fazla etkilendikleri görülmektedir. GD gıdalar hakkında ise, bilgi seviyesinin oldukça düşük olduğu, eğitim seviyesinin GD gıdalara olan bilinç düzeyi hususunda belirleyici olmadığını göstermiştir.
dc.description.abstractHealthy nutrition is a natural necessity to meet the basic needs of the body and to sustain the growth, development and survival. Sport is the planned and organised physical activities of the body throughout the life to maintain health status. Genetically modified organisms (GMOs) are living organisms whose genetic material has been artificially manipulated through genetic engineering. This creates plants and/or animal that does not present in the nature through traditional crossbreeding methods. Foods produced from GMOs are called Genetically Modified Foods (GM foods). Even though these GM foods are actually present on shelf of markets in some countries, peoples in general, are not conscious neither for their presence in foodstuffs nor their positive or negative effects on health. Even in developed societies, people's knowledge on GM Foods is only superficial. In this study, a questionnaire was applied to 110 women attending Sport Centre in Yıldırım district of Bursa Province in order to determine the relation between their nutritional status, education level and perception on GMOs and GMFs. In general, it is seen that women are inadequate in terms of healthy nutrition and sports, especially women who are housewife lacking of sufficient physical activities are more affected by this situation. As for GM foods, unfortunately the level of knowledge is relatively low and education level appears to be not a determinative for awareness related to GM foods.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleSpor merkezine kayıtlı bayanların sağlıklı beslenme ve genetiği değiştirilmiş organizmalar/gıdalar hakkında bilgi düzeylerinin saptanması
dc.title.alternativeA study on perception of ladies in a sport centre on healthy nutrition and genetically modified organisms and foods
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-07-09
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSports
dc.subject.ytmSport center
dc.subject.ytmWomen
dc.subject.ytmHealthy nutrition
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmGDO
dc.subject.ytmLevel of knowledge
dc.subject.ytmDiet
dc.identifier.yokid10295107
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid579570
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess