Show simple item record

dc.contributor.advisorKırlı, Selçuk
dc.contributor.authorDoğruel, Esra
dc.date.accessioned2020-12-10T10:41:53Z
dc.date.available2020-12-10T10:41:53Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-03-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/249789
dc.description.abstractIn the current study, the relationship between eating attitudes and perceivedstress and coping ways with stress were investigated among medical students. Whetherthese variables are differentiated according to class levels were also examined. Thesample of the study consisted of 200 medical students from 2-3-4-5 class levels at theMedical Faculty of Bursa Uludag University, Turkey. Demographic Information Form,Eating Attitude Test (EAT), Perceived Stress Scale (PSS) and Coping with Stress Scale(CSS) were used. According to the result, there was no difference between eatingattitude groups in terms of demographic variables. Abnormal eating attitude group hadthe mean of social support subscale score compared to normal eating attitude group.Negative correlation was found between problem focused coping subscale andperceived stress scores. Moreover, there was a significant difference in the class levelsin terms of avoidance focused coping subscale score. There was also significantdifference between clinical groups with regard to avoidance focused coping subscalescore. The results are discussed within the scope of the literature.Keywords: Eating attitude, perceived stress, coping ways with stress, medical students.
dc.description.abstractBu çalışmada tıp fakültesi öğrencilerinde yeme tutumları ile algılanan stres vestresle başa çıkma yolları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ayrıca bu değişkenlerinöğrencilerin öğrenim görmekte oldukları dönemlere göre farklılaşıp farklılaşmadığısorusuna cevap aranmıştır. Araştırma örneklemi Bursa Uludağ Üniversitesi TıpFakültesinde dönem 2-3-4-5'te öğrenim görmekte olan 200 öğrenciden oluşmuştur. Veritoplama aracı olarak demografik bilgi formu, Yeme Tutum Testi (YTT), Algılanan StresÖlçeği (ASÖ) ve Stresle Başa Çıkma Ölçeği (SBÇÖ) kullanılmıştır. Çalışma sonucunagöre, yeme tutumu grupları arasında demografik değişkenlere göre fark bulunmamıştır.Anormal yeme tutumuna sahip öğrencilerin normal yeme tutumuna sahip öğrencilerekıyasla ortalama sosyal destek alt ölçek puanının daha yüksek olduğu görülmüştür.Problem odaklı başa çıkma ve algılanan stres puanı arasında ise ters yönlü anlamlı ilişkisaptanmıştır. Ayrıca dönemler arasında kaçınma odaklı başa çıkma puanlarına göre;klinik grupları arasında kaçınma odaklı başa çıkma puanlarına göre fark bulunmuştur.Çalışmadan elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Yeme tutumu, algılanan stres, stresle başa çıkma, tıp öğrencileri.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectPsikolojitr_TR
dc.subjectPsychologyen_US
dc.titleTıp fakültesi öğrencilerinde yeme tutumları ile algılanan stres ve stresle başa çıkma arasındaki ilişkinin incelenmesi
dc.title.alternativeExamining the relationship between eating attitudes, perceived stress and coping with stress among medical students
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-18
dc.contributor.departmentKlinik Psikoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10318549
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid615981
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess