Çay sektörü ve Türkiye ekonomisi
dc.contributor.advisor | Özdemir, Metin | |
dc.contributor.author | Önçirak, Muhammet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T10:37:45Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T10:37:45Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-19 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/248946 | |
dc.description.abstract | Çay, dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak tüketilen içecek maddelerinden biridir.Dünyada çay üretimi ve tüketiminin tarih öncesi zamanlarda başlandığı bilinmeklebirlikte, özellikle M.S. IV.yy'dan itibaren yaygınlaştığı söylenebilir. Ülkemizde'decumhuriyetin ilk yıllarında çay üretilmeye başlamış, verilen teşviklerin de etkisiyle hızlıbir gelişme göstermiştir. Oluşturduğu katma değer ve istihadam imkanları ile ülkeekonomisine katkıda bulunan çay, bölge halkının refah düzeyinin artmasında veböylelikle bölgeler arası dengesizliklerin giderilmesinde de etkili olmuştur. Bu tezçalışmasının amacı, Türk çay sektörünü; üretim, tüketim ve dış ticaret açısından ele alarakKaradeniz bölgesi ekonomisi için önemini araştırmaktır. | |
dc.description.abstract | Tea is a widely consumed drink throughout the world. Tea production and consumptionstarted in prehistoric times and became widespread after 4th century BC. Tea productionin our country started in the first years of the Turkish republic. Tea production hasdeveloped rapidly due to the incentives provided by the government. The value addedand employment opportunities created by tea production has been contributed to thenational economy. Tea production has been effective in increasing the welfare of thepeople of the region and eliminating inter-regional imbalances. This paper aims to analyzethe production, consumption and foreign trade values of Turkish tea industry. The role oftea production in the Karadeniz region and related issues has also been addressed. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Çay sektörü ve Türkiye ekonomisi | |
dc.title.alternative | Tea industry and Turkish economy | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-19 | |
dc.contributor.department | İktisat Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Black tea | |
dc.subject.ytm | null | |
dc.subject.ytm | Tea market | |
dc.subject.ytm | Macroeconomy | |
dc.subject.ytm | Food sector | |
dc.identifier.yokid | 10250458 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 578551 | |
dc.description.pages | 128 | |
dc.publisher.discipline | İktisat Bilim Dalı |