Show simple item record

dc.contributor.advisorSaraç, Mehlika
dc.contributor.authorAlkan, Şeyma
dc.date.accessioned2020-12-10T10:34:39Z
dc.date.available2020-12-10T10:34:39Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-02
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/248291
dc.description.abstractSon yıllarda işletmelerin temel hedefleri, çeşitlenen tüketici istekleri sonucunda ürünlerin yapısında meydana gelen değişimlere paralel olarak daha çok çeşitli ürünü, daha kaliteli ve daha ucuza, daha kısa sürede müşterilere iletebilmek olmuştur. Sürekli iyileştirme, çalışanların önerilerine dayanan bir yönetim felsefesidir. Sürekli iyileştirmenin ana felsefesi 'Kaizen'dir. Japon endüstrisi uzun süredir sürekli iyileştirme ve gelişme stratejisini izlemek tedir. Sürekli iyileştirme ile işletme fonksiyonları arasında kaliteyi arttırarak daha iyi sonuçların elde edilmesi sağlanır. Bu tez ile amaç; ortaya atılan sürekli iyileştirme metodolojilerinin (ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, Altı Sigma ve Yalın Üretim) rekabet avantajı (Düşük Maliyet, Teslimat, Ürün Yeniliği ve Hız) üzerindeki etkisini araştırarak hangi iyileştirme tekniğinin hangi rekabet dinamiklerini etkilediğini ortaya koymaktır. Araştırmada aşamalı tabakalı örnekleme yöntemi ile rassal olarak seçilen 91 firmaya ilişkin veri sonuçları yer almaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, ISO 9001 KYS ve Yalın üretimi uygulayan işletmelerin rekabet avantajı'ndan teslimat üzerinde, Altı sigma uygulayan işletmelerin rekabet avantajı'ndan ürünü pazara sunma hızı üzerinde etklili olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractIn recent years, the main objectives of the companies, in line with the changes in the structure of the products as a result of diversified consumer demands, has been to convey more various products to customers in a shorter time with better quality and cheaper.Continuous improvement is a management philosophy based on employee suggestions. The main philosophy of continuous improvement is 'Kaizen.. The Japanese industry has long been pursuing a strategy of continuous improvement and development. Continuous improvement ensures better results by increasing quality between operational functions.The aim of this thesis is to investigate the impact of continuous improvement methodologies (ISO 9001 QMS, Six Sigma and Lean Manufacturing) on competitive advantage (low cost, delivery, product innovation and speed) and to determine which improvement techniques affect which competitive dynamics.In the research, data results of 91 firms selected randomly by stepwise stratified sampling method are included. According to the findings obtained from the research, it was found that ISO 9001 QMS and Lean manufacturing companies had an advantage over the competitive advantage of delivery and Six Sigma companies had a competitive advantage over the speed of delivering the product to the market.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleSürekli iyileştirme metodolojilerinin işletme rekabet avantajı üzerine etkisi
dc.title.alternativeImpact of continuous improvement methodologies on business competitive advantage
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-02
dc.contributor.departmentİşletme Anabilim Dalı
dc.subject.ytmContinious improvement
dc.subject.ytmCompetitive advantage
dc.subject.ytmTotal quality management
dc.identifier.yokid10300455
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid586288
dc.description.pages144
dc.publisher.disciplineİşletme Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess