BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ: Recent submissions
Now showing items 221-240 of 1774
-
Investigation of the effects of centrally injected nesfatin-1 on the hypothalamic cyclooxygenase and lipoxygenase enzymes using western blotting
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-27)Nesfatin-1 vücut sıcaklığının düzenlenmesi, enerji dengesi, kan şekerinin düzenlenmesi, üreme sistemi, gastrointestinal sistem ve stres üzerinde fizyolojik ve metabolik etkileri olan tokluk uyarıcı bir nöropeptiddir. Bununla ... -
Mimarlık ofislerinde `Konfor` ve kullanıcı memnuniyetinin değerlendirilmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-27)Ofis binaları günümüzde, sadece çalışma mekânı olmakla kalmayıp çalışanların keyifli vakit geçirip yaratıcılıklarını sergiledikleri ve motive oldukları mekânlar haline gelmiştir. Bu sebeple kullanıcıların motivasyonunu ve ... -
Çok amaçlı enerji kullanımının analizi ve uygulanması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-23)Trijenerasyon sisteminde elektrik ve ısı enerjisine ek olarak absorbsiyonlu soğutma ile soğutma enerjisi üretilmektedir. Bu çalışmada örnek bir endüstriyel tesiste uygulama yapılmıştır. Tesisin elektrik ihtiyacı ve atık ... -
NEDC ve WLTC sürüş testlerin üzerlerindeki CO2, NOx emisyonları ile yakıt tüketiminin değerlendirilmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-27)Kirletici emisyonların sağlık ve çevre üzerindeki etkisi zamanla büyük bir problem haline gelmiştir. İnsanoğlu son yüz elli yıldan fazla sürede atmosferdeki sera gazlarının artışının neredeyse hepsinden sorumludur. Sera ... -
Erken laktasyondaki süt ineklerinde korunmuş yağ kullanımının süt verimi, süt kompozisyonu ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-23)Bu araştırmada; palmitik asit (C16:0) içeriğince zengin korunmuş yağın erken laktasyondaki süt ineklerinde farklı dozlarda kullanımının süt verimi ve kompozisyonu ile bazı kan parametreleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. ... -
Siyah alaca sığırlarda sağım, meme ve süt verimi özellikleri için varyans bileşenleri ve genetik parametrelerin tahmini
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-05)Bu araştırmanın amacı; Siyah Alaca sığırlarda sağım, meme ve süt verimi özellikleri için varyans bileşenleri ve genetik parametreleri tahmin etmektir. Araştırmanın materyalini Bursa'da özel bir işletmedeki 1001 baş ... -
Biberiye, fesleğen, kekik, nane ve stevyanın toplam fenolik madde ve antioksidan aktivitesi üzerine kurutma yöntemlerinin etkisi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-23)Biberiye (Rosmarinus officinalis), fesleğen (Ocimum basilicum), kekik (Thymus vulgaris), nane (Mentha piperita) ve stevya (Stevia rebaudiana Bertoni) içeriklerinde bulunan fenolik bileşikler nedeniyle antihipertansif, ... -
Görme engelli çocuklar için okulöncesi eğitim mekanlarının duyusal deneyimler bağlamında değerlendirilmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-05-20)Okulöncesi eğitim, görme engelli çocukların gelişimlerinin ve toplumsal hayata katılımlarının desteklenmesi açısından önem taşımaktadır. Görme engelli bireyler için eğitim olanağı sağlanmasında mekan, eğitsel stratejileri ... -
Rüzgar yoğunlaştırma sistemi ile entegre edilmiş bir düşey eksenli rüzgar türbininin performansı üzerine bir araştırma
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-27)Artan nüfusun en büyük sorunlarından birisi de enerji ihtiyacıdır. Enerji ihtiyacı yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları ile karşılanmaktadır. Fosil yakıtların azalması ve çevreye verdiği kalıcı zararlar göz önünde ... -
Hemen hemen kuadratik ø-yapı
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-27)Bu çalışmanın amacı hemen hemen kuadratik Ø-manifold örnekleri ve bu manifoldlarınözellikleri ile ilgili sonuçları vermektir.Bu tez beş bölümden oluşmaktadır.İlk bölüm giriş bölümüdür.İkinci bölümde sonraki bölümde ... -
Glutensiz bisküvi üretimi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-27)Bu çalışmada çölyak ve çölyak dışı gluten duyarlılığı olan hastaların tüketimlerine uygun, yeni glutensiz bisküvi formülasyonlarının geliştirilmesi amaçlanmış ve pirinç unu (PU), farklı oranlarda (%20, 40, 60) keçiboynuzu ... -
Bursa ili kentsel dönüşüm çalışmalarının yapısal olarak incelenmesi ve alansal dönüşüm önerileri
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-12)Ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı deprem kuşağında yer almakta ve nüfusumuzun büyük çoğunluğu ise en aktif fay hatlarının hemen üzerinde yaşamaktadır. Artan ekonomik olanaklar ve refah seviyesinin artışı halkın belirli ... -
Otomotiv endüstrisi atıksularının arıtımında elektrokoagülasyon prosesinin uygulanması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-27)Bu çalışmada, araç gövdelerinin boyanması işleminde kullanılan elektro kaplama (kataforez kaplama) prosesi sonucunda oluşan atıksularda elektrokoagülasyon prosesinin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla Bursa ilinde ... -
Yüksek oranda su azaltıcı katkı özelliklerinin çimentolu sistemlerin davranışına etkisi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-09-15)Bu tez kapsamında polikarboksilat eter esaslı yüksek oranda su azaltıcı katkı anyonik monomer fonksiyonel grubu, yan ve ana zincir uzunluğu ve sabit molekül ağırlığında ana ve yan zincirlerin her ikisinin de değişiminin ... -
Bursa ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi ile silaj özelliklerinin belirlenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-27)Bu araştırma, Bursa ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen bazı silajlık mısır çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi ile silaj özelliklerini belirlemek amacı ile 2017 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat ... -
Dikenli incir (Opuntia ficus Indica) meyvesinin bazı fizikokimyasal ve fonksiyonel özelliklerinin belirlenerek gıda sanayinde kullanım olanaklarının araştırılması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-02)Bu çalışmada Türkiye'nin güney sahillerinde doğal olarak yetişen dikenli incir meyvelerinin, geleneksel ürünlerimizden pestil ve fıstıklı sucuğa işlenmesi yoluyla besleyici ve fonksiyonel özelliği yüksek yeni ürünlerin ... -
Bursa`da poliklorlu bifenil (PCB) konsantrasyonlarının zamansal ve mekansal değişimlerinin aktif-pasif hava örnekleyicileri ve arı-arı ürünleri ile belirlenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-15)Bu çalışmada, Bursa ilinin kentsel ve yarı-kentsel (Ovaakça ve Cumalıkızık) bölgelerinden alınan hava örnekleri ile arı, bal ve polen örneklerindeki poliklorlu bifenillerin (PCB'lerin) konsantrasyon seviyeleri, ... -
Sonlu elemanlar yöntemi ile bir dinamik sızdırmazlık elemanının simülasyonu ve deneysel doğrulaması
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Günümüzde hayatın her noktasında yaşamı kolaylaştıran makine elemanlardan birisi de dinamik sızdırmazlık elemanlarıdır. Dinamik sızdırmazlık elemanlarının en yaygın olanlar arasında dudaklı keçeler olarak da bilinen döner ... -
Elektron demet ile ışınlanmış Alq3 arayüzey tabakalı metal/yarıiletken diyotların hazırlanması ve ışınlamanın aygıt performansına etkilerinin incelenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-27)Bu tez çalışmasında, 30 kGy ve 100 kGy dozda ışınlanmış Alq3 organik arayüzey tabakalı ve ışınlanmamış Alq3 organik arayüzey tabakalı yarıiletken Schottky diyotların üretimi gerçekleştirilerek, üretimi gerçekleştirilen ... -
Art arda konumlandırılmış iki kare silindir etrafındaki laminer sürekli akışın ısı transferi ve akış karakteristiklerinin incelenmesi
(BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-20)Bu çalışmada, art arda konumlandırılmış iki kare silindir etrafındaki laminer sürekli akışın, farklı hızlar ve aralık miktarları için, ısı transferi ve akış karakteristiklerine olan etkisi sayısal olarak incelenmiştir. İki ...