Show simple item record

dc.contributor.advisorMut, Zeki
dc.contributor.authorDemirtaş, Necibe
dc.date.accessioned2020-12-10T10:30:33Z
dc.date.available2020-12-10T10:30:33Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/247549
dc.description.abstractÖZETBu çalışma; Yozgat ekolojik koşullarında su uygulamasının altı yulaf (Avena sativa L.) genotipinin tarımsal ve teknolojik özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemeler, Bozok Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Yozgat İstasyonunda 2016-2017 yetiştirme sezonunda yürütülmüş ve bölünmüş parseller deneme desenine göre, ana parsellere su uygulaması (sulamasız, sulamalı), alt parsellere genotipler (Checota, Yeniçeri, Kahraman, Hat-1, Hat-2, Hat-3) getirilerek üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada; bitki boyu, salkım uzunluğu, salkımda tane sayısı, tane verimi, biyolojik verim, hasat indeksi, kalburlanmış ürün, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, ADF ve NDF değerleri, βeta glukan oranı, protein oranı, yağ oranı, kül oranı, nişasta oranı ve iç oranı belirlenmiştir.İncelenen özelliklerde genotiplerin bitki boyu 61.9 ile 81.1 cm, salkım uzunluğu 16.0 ile 19.4 cm, başakçık sayısı 23.2 ile 31.1 adet, salkımda tane sayısı 36.9 ile 56.4 adet, tane verimi 184.4 ile 349.7 kg/da, biyolojik verimi 763.7 ile 1160.0 kg/da, hasat indeksi % 23.2 ile 31.6, kalburlanmış ürün değeri % 66.6 ile 93.6, bin tane ağırlığı 25.0 ile 37.3 g, hektolitre ağırlığı 43.2 ile 49.6 kg, ADF değeri % 11.0 ile 16.4, NDF değeri % 29.5 ile 37.3, β-glukan oranı % 2.17 ile 3.40, protein oranı % 13.3 ile 14.8, yağ oranı % 4.8 ile 6.6, kül oranı % 2.7 ile 3.0, nişasta oranı % 42.5 ile 46.3 ve iç oranı % 65.4 ile 72.9 arasında değişmiştir.Sulu şartlarda dekara verim ortalama % 56 daha yüksek olmuştur. Verim değerleri yönünden çeşitler arasında önemli farklar tespit edilmiştir. En yüksek verim sırasıyla Hat-1 (349.7 kg/da), Hat-3 (320.7 kg/da ) ve Hat-2 (278.0 kg/da) genotiplerinden elde edilmiştir. En düşük tane verimi her iki uygulamada da Yeniçeri ve Checota çeşitlerinden elde edilmiştir.
dc.description.abstractABSTRACTThis study was carried out to determine the agricultural and technological properties of different oat (Avena sativa L.) variety genotypes in irrigated and non-irrigated conditions in Yozgat Province. Field studies were carried out at Bozok University Agricultural Application and Research Center Yerköy Station during the 2016-2017 growing season. The experiments was arranged with a split-plot design in the form of the split plots design with three replications, Water applications (irrigated, non-irrigated) took place at main plots and genotypes (Checota, Yeniçeri, Kahraman, Line-1, Line-2, Line-3) at sub plots. In the study, plant height, panicle length, number for number of grain per panicle, grain yield, biomass yield, harvest index, screenings percentage > 2 mm, thousand-grain weight, hectoliter weight, ADF and NDF ratios, β-glucan ratio, protein ratio, grain fat ratio, ash ratio, starch ratio and groat percentage were determined.In this a study, plant height, panicle length, number for number of grain per panicle, grain yield, biomass yield, harvest index, screenings percentage > 2 mm, thousand-grain weight, hectoliter weight, ADF and NDF ratios, β-glucan ratio, protein ratio, grain fat ratio, ash ratio, starch ratio and groat percentage varied between 61.9 to 81.1 cm, 16.0 to 19.4 cm, 23.2 to 31.1 no, 36.9 to 56.4 no, 184.4 to 349.7 kg/da, 763.7 to 1160.0 kg/da, 23.2 to 31.6%, 66.6 to 93.6%, 25.0 to 37.3 g, 43.2 to 49.6 kg, 11.0 to 16.4%, 29.5 to 37.3%, 2.17 to 3.40%, 13.3 to 14.8%, 4.8 to 6.6%, 2.7 to 3.0%, 42.5 to 46.3% and 65.4 to 72.9%.In irrigated conditions, the grain yield per decare increased by an average of 56%. The highest yield per decare was obtained from the general Line-1 (349.7 kg/da), Line-3 (320.7 kg/da) and Line-2 (278.0 kg/da). In terms of biomass yield; the highest values were measured in Line-3 (1160 kg/da) and Line-1 (1089 kg/da) genotypes. In both types of yields, Chekota and Yeniceri were the last ones.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSulamalı ve sulamasız koşullarda yulaf (Avena sativa L.) genotiplerinin tarımsal ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the agricultural and technological properties of oat genotypes (Avena sativa L.) in irrigated and non-irrigated conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-14
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10223625
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid540640
dc.description.pages82
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess