Show simple item record

dc.contributor.advisorCoşge Şenkal, Belgin
dc.contributor.authorKaplan, Güler
dc.date.accessioned2020-12-10T10:30:06Z
dc.date.available2020-12-10T10:30:06Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/247462
dc.description.abstractBu araştırma Yozgat ekolojik koşullarında ekilen kişnişin (Coriandrum sativum L.) bazı tarımsal özellikleri ile uçucu yağ oranı üzerine farklı fosfor dozlarının etkilerinin incelenmesi amacıyla Bozok Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Topçu Araştırma ve Uygulama Alanında 2018 vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Araştırmada iki kişniş çeşidi (Arslan ve Gürbüz) ile farklı fosfor (P2O5 ) dozları (U-1:Kontrol, U-2:2kg/da, U-3:4kg/da, U-4:6kg/da, U-5:8kg/da ve U-6:10kg/da) kullanılmıştır. Araştırma Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. İki faktörün yer aldığı denemede birinci faktör çeşitler, ikinci faktörü ise fosfor dozları oluşturmuştur. Ekim 18 Nisan 2018'de yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; bitki boyu, bitki başına dal sayısı, bitki başına şemsiye sayısı, şemsiyede tohum sayısı, ilk dal yüksekliği, bin tohum ağırlığı, biyolojik verim, tohum verimi, hasat indeksi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ veriminde ortalama değerler sırasıyla 43-53 cm,4-5 adet, 5-7 adet, 14-21 adet,22-30 cm,10-28 g, 125-228 kg/da, 59-105 kg/da, %38-53, %0.4-0.7 ve 25-59 L/da olarak kaydedilmiştir. Tohum verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi açısından alınan değerlerin artan fosfor dozlarına kıyasla istatiksel bir artış göstermediği tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThis research was carried out to investigate the effects of different phosphorus doses on some agronomical characteristics and essential oil ratio of coriander (Coriandrum sativum L.) in Yozgat ecological conditions at Topçu Research and Application Area of, Faculty of Agriculture, Yozgat Bozok University during 2018 vegetation period. In this study, two coriander cultivars (Arslan and Gürbüz) with different phosphorus (P2O5) doses (U-1: Control, U-2: 2kg / da, U-3: 4kg / da, U-4: 6kg / da, U- 5: 8kg / da and U-6: 10kg / da) were used. The research was established with three replications according to a split-plots design in random blocks. In the experiment, cultivars and phosphorus doses were included in the main and sub-parcels respectively. The sowing was made on 18 April 2018. According to the research results; plant height, number of branches per plant, number of umbel per plant, number of seeds per umbel, first branch height, thousand seed weight, biological yield, seed yield, harvest index, essential oil ratio and , essential oil yield values 43-53 cm, 4 -5 number, 5-7 number, 14-21 number, 22-30 cm, 10-28 g, 125-228 kg / da, 59-105 kg / da, 38-53%, 0.4-0.7% and 25- 59 L / da, respectively. It was determined that the values of seed yield, essential oil and essential oil yield, there was no statistical increase compared to increasing phosphorus dosesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı fosfor dozlarının kişniş (Coriandrum sativum l.) bitkisinde verim, verim özellikleri ve uçucu yağ oranı üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of different phosphorus doses on yield, yield components and essential oil ratio ofcoriander (Coriandrum sativum l.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-04
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10265503
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid588163
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess