Show simple item record

dc.contributor.advisorCoşge Şenkal, Belgin
dc.contributor.authorKaramaya, Kemal
dc.date.accessioned2020-12-10T10:29:59Z
dc.date.available2020-12-10T10:29:59Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/247445
dc.description.abstractBu çalışmada tarla ortamında veya doku kültürü yöntemiyle yetiştirilen Salvia viridis L.'in antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Antioksidan aktiviteyi belirlemek için DPPH (1,1-Difenil-2-pikrilhidrazil) serbest radikalini giderme aktivitesi kullanılmıştır. Tarla ortamında yetiştirilen S. viridis L.'in toplam fenolik, flavanoid ve DPPH IC50 değeri sırasıyla; 184.15±36.70 mg GAE/g, 212.92±11.18 mg QE/g ve 117.51 mg/ml olarak bulunmuş iken doku kültürü yöntemiyle büyüyen bitkilerde ise bu değerler sırasıyla 66.46±0.19 mg GAE/g, 212.92±11.18 mg QE/g ve 185.40 mg/ml olarak tespit edilmiştir. Bu araştırma sonucunda Salvia viridis L. bitkisinin antioksidan aktivitesinin yüksek olduğu belirlenirken, tarla ortamında yetiştirilen Salvia viridis L.'in doku kültürü yöntemiyle yetiştirilenlere göre daha fazla antioksidan aktivite gösterdiği ve etken maddeler bakımından yapısal olarak bünyesinde daha fazlasını ihtiva ettiği görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Adaçayı, Salvia viridis L., DPPH, fenolik madde, doku kültürü
dc.description.abstractThe aim of this study is to determine the antioxidant activity of Salvia viridis L. which is grown in field or tissue culture method. DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl) free radical screening activity was used to determine antioxidant activity. The total phenolic, flavonoid and DPPH IC50 values of S. viridis L. grown in field were found as 184.15 ± 36.70 mg GAE/g, 212.92 ± 11.18 mg QE/g, 117.51 mg/ml, respectively. Tissue culture method grown plant observed as 66.46 ± 0.19 mg GAE/g, 212.92 ± 11.18 mg QE/g and 185.40 mg/ml, respectively. As a result of this study, it was determined that Salvia viridis L. had high antioxidant activity, and it was observed that Salvia viridis L. grown in field showed more antioxidant activity than tissue culture method grown plant and it contained more active substances.Key Words: Sage, Salvia viridis L., DPPH, phenolic, tissue cultureen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTarla ortamında veya doku kültürü yöntemiyle yetiştirilen Salvia viridis L.`in antioksidan aktivitesinin araştırılması
dc.title.alternativeThe investigation of antioxidant activity os Salvia viridis L. grown in field or tissue culture method
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-05
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10272632
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid588752
dc.description.pages47
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess