Show simple item record

dc.contributor.advisorNas, Sebahattin
dc.contributor.authorAltintaş, Özmüt
dc.date.accessioned2020-12-10T09:56:40Z
dc.date.available2020-12-10T09:56:40Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/242630
dc.description.abstractVII ÖZET Bu araştırmada, Çal merkez, Mahmutgazi Köyü ve İsabey Kasabası civarında yetiştirilen 16 çeşit üzüm tespit edilmiştir. Tespit edilen üzümlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Üzümlerin değerlendirme şekli (sofralık, kurutmalık, sıralık, ihraç ve ekşi yapımında), hasat başlangıç zamanları, salkım ağırlıkları, salkımdaki dane sayıları, 100 dane ağırlığı, salkım sapı ağırlıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, her üzüm omcasının ve salkımla birlikte yapraklarının fotoğrafları çekilerek, metin içerisinde verilmiştir. Yörede üretilen pekmezlerin brix derecesi % 63.20-73.5 arasında, pH'sı 4.64-5.55 arasında, titrasyon asitliği g/100 mi 0.15-0.24 arasında ve kül değeri % 0.47-1.48 arasında olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractVIII ABSTRACT In this research, sixteen variety grapes were determined that raised at the neighbourhood at Çal century, Mahmutgazi village and İsabey town. Physical and chemical properties of determined grapes were examined. Evaluation form (for serving as. food, drying, raisen wine, foreign export and sour production), beginning of harvest time, bunch weight, grain numbers of bunch, weigh of 100 grains and bunch stem were determined. On the other hand, every grape omca and leaves together with bunch were indicated one by one. It was examined from chemical analysis of yield of raisen wine, dry matter, brix, titration acidity and pH. Brix, pH, titration acidity and moisture values of grape molasses that produced at the regionwere determined % 63.20-73.5, 4.64-5.55, 0.15-0.24 g/100 ml and 0.47-1.48 %, respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleÇal yöresinde üretilen üzüm çeşitleri ve yörede üretilen pekmezlerin bazı özellikleri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmDenizli-Çal
dc.subject.ytmGrape molasses
dc.subject.ytmGrape
dc.identifier.yokid84547
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityPAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid84547
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess