Show simple item record

dc.contributor.advisorÇelik, Ali
dc.contributor.authorErmiş, Ahmet
dc.date.accessioned2020-12-10T09:51:46Z
dc.date.available2020-12-10T09:51:46Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/241561
dc.description.abstractBu çalışmada deneysel olarak, sıçanlarda oksidatif stres oluşturan ve kronik kullanımda karaciğere toksik etkisi bilinen etanole karşı, ısırgan tohumlu bitkisel karşımın ne derece koruyucu etkileri olduğu araştırıldı.Çalışmada 20 adet 4 aylık Wistar albino dişi sıçan kullanıldı. Çalışmamızdaki bütün sıçanlara deney süresince, normal standart yem verildi. Sıçanlar dört eşit gruba ayrılarak 10 haftalık uygulama yapılmıştır. Uygulama yöntemi oral yoldan ağıza bırakıp içirilmesi yöntemidir. 1. grup Kontrol grubudur. 2. grubumuz Alkol grubudur, sıçanlarda kronik alkolizm oluşturmak amacıyla %30'lik etanol verildi. 3. grup Alkol+Isırgan tohumlu bitkisel karşım grubudur, bu gruba bitkisel karışım ekstaktı ve %30 luk Alkol oranı olcak şekilde verildi. 4. grup Isırgan tohumlu bitkisel karşım gurubudur, bu gruba bitkisel karışım ekstraktı uygulanmıştır. On haftanın sonundaki ilk 24 saat içinde tüm hayvanlardan anestezisi altında uygun teknikler kullanılarak kan ve karaciğer örnekleri alındı. Alınan kanlarda, serum AST ve ALT değerleri ?Roche Cobas 6000? cihazında enzimatik yöntemlerle çalışıldı. Alınan karaciğer örneklerinin histolojik incelenmesi sonucu etanol alan grubun, makroveziküler yağlanma, mikroveziküer yağlanma, sinozoidal hücrelerde artış ve parenşim hücrelerinde şişme görüldü. Alkol+Isırgan tohumlu bitkisel karşımı grubunun normal parenşim yapısına sahipken, mikroveziküler yağlanma, hepatositlerde şişme tespit edilmesine rağmen alkol grubuna göre çok azdı. Kontrol grubundaki karaciğer örneklerinde ise normal parenşim yapı gözlendi. Isırgan grubumuzda kontrol grubuna benzerdir. Oil red O ile boyanan dokularda Alkol grubunun hepatositlerinde çok yoğun bir yağlanma gözlendi. Alkol+Isırgan tohumlu bitkisel karşım grubunda hepatositlerinde yağlanma çok azdı bazı bölgelerde hiç yoktu. Isırgan tohumlu bitkisel karışım Alkole bağlı karaciğer hasarını engelldiğini histolojik olarak tespit ettik. Biyokimyasal olarak ALT ve AST enzim değerleri ile SPSS analizi yapıldı. Analiz sonucunda P>0,005 olduğundan dört grup arasında bir anlamlı bir farklılık bulunamadı.Sonuç olarak ısırgan tohumlu bitkisel karışımının alkolik karaciğer koruyucu etkisini histolojik olarak tespit ettik.
dc.description.abstractIt was experimentally investigated in this research how protective Nettle Seed Herbal Mixture is against ethanol which causes oxidative stress in rats and causes toxic effects in the liver with chronic use.20 4-month-old female Wistar male rats were used in the study. All rats in the study were fed with normal pellet Mouse food during the experiment. 10 week application was done by dividing the rats into four equal groups. Application method is orally drinking method. First group is the control group. The second group is the alcohol group. This group was given 30% ethanol in order to cause chronic alcoholisim. The third group was the alcohol+ Nettle Seed Herbal Mixture group and the rats in this group were given liquid, which was 30% ethanol,+ Nettle Seed Herbal Mixture extract. Fourth group was Nettle Seed Herbal Mixture extract group and the rats in this group were given liquid, which was Nettle Seed Herbal Mixture extract. At the end of ten weeks, within the first 24 hours, blood and liver species were obtained from the animals under anesthesia using appropriate techniques. Serum ALT and AST values of the obtained blood samples were studied by enzymatic methods inen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.subjectHistoloji ve Embriyolojitr_TR
dc.subjectHistology and Embryologyen_US
dc.titleIsırgan tohumlu bitki karışımının alkole bağlı karaciğer hasarları üzerine etkisinin biyokimyasal ve histokimyasal araştırılması
dc.title.alternativeHistochemically and biochemically investigation of the effects of nettle seed herbal mixture on alcohol- damaged liver
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid441495
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityPAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid325777
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess