Show simple item record

dc.contributor.advisorKayıkcı, Murat
dc.contributor.authorBacakoğlu, Şerife Ömür
dc.date.accessioned2020-12-10T09:48:45Z
dc.date.available2020-12-10T09:48:45Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-04-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/240452
dc.description.abstractSanayileşme ve küreselleşme olgusuyla birlikte kentler tek tipleşmekte, yerel dokularını kaybetmekte, yerel özellikleri unutulmakta ve doğal çevrenin korunması ikinci plana atılmaktadır. Bu durumun sonucu olarak ortaya çıkan kır-kent karşıtlığına, hızlı yaşam ve yemek biçiminin olumsuz sonuçlarına karşı oluşturulan alternatif yöntemlerden biri olarak görülen yavaş yemek hareketi ve bu hareketten esinlenerek oluşturulan yavaş kent hareketidir. Yavaş yemek hareketinin kuruluş süreci 1986 yılında İtalya'nın Roma kentinde hızlı yemek biçimini benimseyen McDonald'sın açılmasının, mutfak lezzetleri hakkında uzman olan Carlo Petrini öncülüğünde protesto edilmesiyle başlamıştır. Başlangıçta bölgesel bir eylem olarak ortaya çıkan yavaş yemek hareketi zamanla uluslararası bir yaklaşım haline gelerek 1989 yılında 15 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla Yavaş Yemek Birliği'nin kurulmasına karar verilmiştir. Yavaş yemek hareketi 2019 yılı itibariyle 1.000.000 destekçisi ve 100.000 üyesi bulunmaktadır.Çalışmada, yavaş yemek hareketinin kır- kent karşıtlığını azaltabilecek etkin bir akım olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Belirlenen amaç doğrultusunda yavaş yemek hareketinin Dünya'da ve Türkiye'de tarihsel gelişimi, uygulama örnekleri incelenmiştir. Çalışmada örneklem olarak yöreye gelen göçle birlikte kır-kent çelişkisinin ortaya çıkması sonucunda halk tarafından bu sorunun çözümü ve yörenin kalkınması için yavaş yemek hareketinin uygulanmasını kabul eden, 2015 yılında Türkiye'nin ilk yavaş yemek(slow food) köyü olarak seçilen İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı olan Germiyan Mahallesi seçilmiştir. Ayrıca çalışmada yavaş yemek hareketinin kentsel boyutta uygulanmasını amaçlayan yavaş kent hareketine yer verilmiştir.Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Yavaş Yemek, Kır-Kent Karşıtlığı, Germiyan
dc.description.abstractWith the fact of globalization and industrialization, the towns have been becoming monotype, losing the local characteristics, been forgotten of its local specialties and protecting the natural environment has been becoming secondary importance. The slow- food and inspired by that slow-city movement which have been showed up as a result of this stiuation, are the movements accepted as one of the alternative methods created against the results of the way of eating protest in the leadership of Carlo Petrini, who was an expert about the cuisines, against the opening of Mcdonalds which adopted fast-foodin Rome, İtaly.At the begining it was a local movement, later on it became an international movement that has more effects on public and in 1989, slow food international was founded by the delegates of 15 countries. Slow food movement now in 2019 has 1.000.000 supporters and 100.000 members. In this article, the main purpose is to find out whether or not this is an effective movement to reduce the hostility towards countryside living while the natural environment is being protected in small towns. On this purpose, some of the slow food examples in Turkey and around the World are analyzed and Germiyan neighborhood of Çeşme in İzmir is chosen as a field because in 2015, it was chosen as the first slow food village of Turkey with the public acceptance for the movement to improve the region and solve the problem which occurred as a result of the contradiction of countryside living with the migration to the region. Furthermore, by the effects of the fact that the slow food movement expended up to cities, this article includes the slow city movement which is objecting to some negative results like becoming monotype that the globalization creates especially in towns.Key Words: Globalization, Slow Food, Rural-Urban Contradiction, Germiyanen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKamu Yönetimitr_TR
dc.subjectPublic Administrationen_US
dc.titleTürkiye`de kır-kent çelişkisi bağlamında yavaş yemek hareketi: Germiyan örneği
dc.title.alternativeSlow food movement in rural-urban context of conflict in Turkey: Germiyan example
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-07
dc.contributor.departmentKamu Yönetimi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10319797
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityBURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid618843
dc.description.pages129
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess