Show simple item record

dc.contributor.advisorKonak, Şevkinaz
dc.contributor.authorTürker, Cansu
dc.date.accessioned2020-12-10T09:48:25Z
dc.date.available2020-12-10T09:48:25Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-12-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/240352
dc.description.abstractAlternatif ve tamamlayıcı tıpta en çok kullanılan ürünler bitkisel ajanlardır.Kurkumin, Curcuma longa L. (zerdaçal) bitkisinden elde edilir. Anti-kanser olankurkuminin; kolon, bağırsak, özofagus, deri, meme bezleri, oral kavite, mide, akciğerve karaciğerde tümörogenezi baskıladığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Yapılmışolan çoğu çalışmada ise kurkumin antioksidan özelliğiyle ilaçların, alkolün,radyasyonun, ağır metallerin sağlıklı dokular üzerindeki hasarları önleyici etkisigörülmüştür. Bu çalışmada kurkumin takviyesinin erişkin ratlarda karaciğerdokusundaki oksidatif stres ve antioksidan savunma üzerine etkilerini araştırdık.Araştırma süresince toplam 16 adet rat kullanıldı ve bu ratlar 2 gruba ayrıldı. Deneygrubundaki ratlara (n=8) 12 gün boyunca günde 300 mg/kg dozunda kurkumin(C1386; Sigma Chemical, St. Louis, MO) mısır yağı içinde çözdürülüp oral gavajyoluyla verildi. Kontrol grubundaki ratlara ise taşıyıcı etkisini ortadan kaldırmakamacı ile kurkumin ile eşit oranda mısır yağı verildi. Ratlar 12 günlük takviyeperiyodu boyunca her gün kurkumin veya taşıyıcı verilmeden önce tartıldı. Sonkurkumin ve mısır yağı takviyesinden 24 saat sonra ötenazi gerçekleştirildi. Her ikigrubun karaciğerleri alınıp hazırlanarak total antioksidan kapasite (TAS), totaloksidan kapasite (TOS) ve malondialdehit (MDA) parametreleri çalışıldı. Çalışmadaölçülen total antioksidan kapasite (TAS) ve total oksidan kapasite (TOS) değerleriarasındaki istatistiksel anlamlar değerlendirildiğinde; kontrol grubuna göre deneygrubundaki artışın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. Kurkumin verilengrupta MDA seviyeleri kontrol grubuna göre azalma eğilimi göstermesine rağmen ikigrup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlendi.
dc.description.abstractThe most commonly used products in alternative and complementarymedicine are herbal agents. Curcumin is obtained from the Curcuma longa L. plant.Anti-cancer curcumin has been shown to suppress tumorogenesis in colon, intestine,esophagus, skin, mammary glands, oral cavity, stomach, lung and liver in somestudies. In most of the studies, the antioxidant properties of curcumin; drugs, alcohol,radiation, heavy metals prevent damage on healthy tissues were seen. In this studywe investigated the effects of curcumin supplementation on oxidative stress andantioxidant defense in liver tissue in adult rats. A total of 16 rats were used duringthe study and these rats were divided into two groups. The rats in the experimentalgroup (n = 8) were fed with 300 mg / kg curcumin (C1386; Sigma Chemical, St.Louis, MO) for 12 days. The rats in the control group were given corn oil in equalproportion with curcumin to eliminate the carrier effect. Rats were weighed everyday for 12 days before the administration of curcumin or carrier. Euthanasia wasperformed 24 hours after the last curcumin and corn oil supplementation. Livers ofboth groups were prepared and worked for total antioxidant capacity (TAS), totaloxidant capacity (TOS) and malondialdehyde (MDA) parameters. When thestatistical significance between total antioxidant capacity (TAS) and total oxidantcapacity (TOS) values measured in the study were evaluated; the increase in theexperimental group was statistically significant compared to the control group.Although the MDA levels in the curcumin group showed a tendency to decreasecompared to the control group, there was no statistically significant differencebetween the two groups.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleErişkin ratlarda kurkumin takviyesinin karaciğer dokusunun oksidan/antioksidandurumu üzerine etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the effects of kurkumin reaction on oxidant / antioxidantstatus of liver daw in adult rats
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-24
dc.contributor.departmentLaboratuvar ve Deney Hayvanları (Disiplinlerarası) Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10226507
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid597486
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess