dc.contributor.advisor | Kankavi, Orhan | |
dc.contributor.author | Altintaş, Rifat | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:48:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:48:24Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-04-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/240348 | |
dc.description.abstract | Kolostrum, yeni doğanlarda edinilmiş bağışıklığın etkin bir şekilde oluşmasında ana kaynaktır. İçerdiği zengin beslenme öğeleri, immünolojik bileşenleri ve antioksidanlarla oğlakların hayatta kalmasını sağlamaktadır. Honamlı ve Kıl keçilerden alınan kolostrum ve normal süt örneklerinde yağ, protein, laktoz düzeyleri infrared yöntemle süt analizi cihazında ölçüldü. ABTS metoduyla ölçülen Honamlı keçilerine ait kolostrum örneklerinin TAK değerleri 1. gün 107.09±30,05, 5. gün 70.12±24.23 mg TE/L şeklinde azalırken, Kıl keçilerinde 1.gün 85.97±19.53, 5.gün 57.5±12.45 mg TE/L düzeyinde görülmüştür. Folin-Ciocalteu yöntemiyle Honamlı keçilerine ait kolostrum örneklerinin TPd değerleri 1.gün 2728.87±156.26, 5.gün, 1814,83±374,90 mg GAE/L şeklinde ölçülmüş ve Kıl keçisi kolostrum örneklerinde bu değerler; 1.gün 2815.16±282.43, 5.gün 2117.17±418.62 mg GAE/L şeklinde azalan düzeydeydi. Honamlı ve Kıl keçilerine ait kolostrum ve süt örneklerinde IgG ve IFN-γ düzeylerindeki gün düzeyli değişimler ELİSA testiyle ölçülmüştür. Doğumu takiben 0. gündeki kolostrum örnekleri IgG düzeyleri Honamlı kolostrumunda 148.2 mg/mL iken, 15. günkü süt örneğinde IgG düzeyi yüksek oranda düşüşle 0.36 mg/mL şeklinde ölçüldü. Karşılaştırma yapılan Kıl keçisi 0. gün en yüksek IgG miktarı 61.1mg/mL şeklindeyken normal sütteki IgG düzeyide 0.25 mg/mL şeklinde bulunmuştur. Honamlı keçilerinin kolostrum örneklerinde IFN-γ seviyesi 0. gün için ortalama 10.46 pg/mL değeri yüksek artışlar göstererek 1. günde 23.50 pg/mL ile en üst değere ulaşmasının ardından yavaş düşüş göstererek normal sütte de 0.465 pg/mL bulunmuştur. Kıl keçilerinin kolostrum örneklerinde IFN-γ seviyesi 0. Gün için ortalama 12.75 pg/mL, değeri artarak 1. günde 18.81 pg/mL ile en yüksek düzeye ulaşmasının ardından normal süt örneğinde 0.334 pg/mL miktarına kadar düştüğü görüldü. Honamlı ve Kıl keçilerinde protein ve yağ düzeyleri zamanla azalırken laktoz oranı normal süte doğru artış göstermiştir. Her iki keçi ırkı arasında gün ve ırk düzeyli farklılığın istatistiksel farkın önemli olduğu görülmüştür (p<0.05). Honamlı keçilerinin kolostrum TAK değeri, Kıl keçilerinin kolostrum örneklerine göre yüksek iken; TPd düzeyi Kıl keçilerinde daha yüksek bulunmakla birlikte ırk bazında istatistiksel olarak fark anlamlı bulumuştur (p<0.05). Honamlı ve Kıl keçilerinde ırk bazında farklılığın olduğu gibi IFN-γ miktarında 0. günden 1. güne kadar artışın olduğu, 1.günden 5. güne kadar yavaş 15. günden sonra hızla azalış gösterdiği, her iki ırkta da benzer akış gösterdiği fakat miktar bazında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu gözlenmiştir (p<0.05).ANAHTAR KELİMELER: Kolostrum, Honamlı keçisi, Kıl keçisi, Toplam Fenolik Bileşim, Toplam Antioksidan Kapasite, Gama İnterferon. | |
dc.description.abstract | Colostrum is the main source of effective immunization acquired in newborns. It contains rich nutritional ingredients, immunological components and antioxidants to keep the kids alive. Fat, protein and lactose levels of colostrum and normal milk samples taken from Honamlı and Hair goat were measured by infrared method in milk analyzer. The TAC values of the colostrum samples of Honamlı goats measured by the ABTS method were decreased to 107.12 ± 30.05 days 1 and 70.12 ± 24.23 mg TE / L on the 5th day, whereas the 1st day was 85.97 ± 19.53 days, 57.5 ± 12.45 mg TE / L level. The TPC values of colostrum samples of Honamlı goats by Folin-Ciocalteu method were measured as 2728.87 ± 156.26, 5.day, 1814,83 ± 374,90 mg GAE / L in the 1st day and these values were found in the Hair goat colostrum samples. Day 1 was 2815.16 ± 282.43, day 5 was 2117.17 ± 418.62 mg GAE / L. Day-based changes in IgG and IFN-γ levels in colostrum and milk samples belonging to Honamlı and Hair goats were measured by Elisa test. Following birth, IgG levels in day 0 colostrum samples were 148.2 mg / mL in the Honamli colostrum, while IgG levels in the 15th day milk sample were 0.36 mg / mL. The comparison was made on day 0. The highest IgG amount on day 0 was found to be 61.1 mg / mL and 0.25 mg / mL in normal milk IgG level. The IFN-γ level in the colostrum specimens of the Honamli goats showed a high increase of 10.46 pg / mL on day 0 and slow decrease after reaching the highest value of 23.50 pg / mL on day 1 and found to be 0.465 pg / mL in normal milk. The IFN-γ levels in colostrum specimens of the hairpins decreased by 12.75 pg / mL on Day 0 to the highest level of 18.81 pg / mL on Day 1 and decreased to 0.334 pg / mL in the normal milk samples. While the protein and fat levels in Honamli and Hair goats decreased over time, the lactose ratio increased normally. It was found that day and race level difference between both goats was statistically significant (p<0.05). The colostrum TAC value of Honamlı goats was higher than colostrum specimens of Hair goats; TPC level was found to be higher in Hair goats but statistically significant difference was found at race level (p<0.05). It was observed that the amount of IFN-γ was increased up to day 1 from Day 1, slowly decreased from Day 1 to Day 5, decreased rapidly after Day 15, similar flow in both horses, (p <0.05).KEYWORDS: Colostrum, Honamlı goat, Hair goat, Total Phenolic Composition, Total Antioxidant Capacity, Gamma Interferon. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Honamlı keçileri ve kıl keçilerinin, kolostrumlarının biyokimyasal bağışıklık, antioksidan bileşimler bazında karşılaştırılması | |
dc.title.alternative | Comparasion of the honamli and hair goat (anatolian black) colostrum on the basis of biochemical, i̇mmunity and antioxidant contents | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-04-16 | |
dc.contributor.department | Biyokimya (Veterinerlik) Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Hair goat | |
dc.subject.ytm | Goats | |
dc.subject.ytm | Colostrum | |
dc.subject.ytm | Immunity | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.subject.ytm | Biochemistry | |
dc.subject.ytm | Phenolic compounds | |
dc.subject.ytm | Interferon-gamma | |
dc.identifier.yokid | 10213877 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 516976 | |
dc.description.pages | 75 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |