Show simple item record

dc.contributor.advisorGümüş, Hıdır
dc.contributor.authorAktürk, Bünyamin
dc.date.accessioned2020-12-10T09:47:57Z
dc.date.available2020-12-10T09:47:57Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-04-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/240191
dc.description.abstractAfyon İlinde Yapılan Yonca Silajının Haftalık Olarak Olgunlaşma ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Bu araştırmada; Afyon ilinde yapılan yonca silajının haftalık olarak olgunlaşma ve kalite özelliklerinin belirlenmesi incelenmiştir. Bu amaçla yonca bitkisinden yapılan silaj, paketlendikten sonra 7 hafta boyunca açılmıştır. Her hafta üç farklı silaj paketiden numune alınmış ve analiz edilmiştir. Silaj numunelerinin fiziksel analizleri (DLG puanı, Flieg puanı) ham besin madde analizleri (kuru madde, ham kül, organik madde, ham protein, ham selüloz, ham yağ, asit deterjan fiber, nötral deterjan fiber), amonyak-azotu analizi, pH analizi ve uçuya asidi analizleri yapılmıştır. Buna göre birinci haftadan itibaren koku, renk, strüktür ve toplam puanları doğru orantılı olarak önemli düzeyde artış gözlenmiştir. Silaj kalitesinin 7. günde 'orta' ; 14 ile 42. günler arasında 'iyi'; 49. gün 'pekiyi' nitelikli olduğu tespit edilmiştir. Haftalık olarak silajların kuru madde (65 ℃) miktarında, NH3-N içeriğinde ve Flieg puanında artış; pH değerinde azalma gözlenmiştir. Yonca silajları haftalara göre organik madde içeriği bakımından incelendiğinde birinci haftadan itibaren bir artış söz konusu olurken HS, HP ve HY içerikleri haftalar boyunca azalma göstermiştir. Sialjlarda asetik asit miktarının arttığı, propiyonik asit ile bütirik asit miktarının azaldığı tespit edilmiştir. Laktik asit miktarı fermentasyonun 35. gününde önemli derece artış göstermiştir. Anahtar Kelimler: Fermantasyon özellikleri, laktik asit bakterisi, yonca silajı
dc.description.abstractThe Determination of Maturation And Quality Properties of Alfalfa Silage in Afyon ProvinceIn this study was to investigate the determination of maturation and quality properties of alfalfa silage in Afyon province. For this purpose, after packing silage of alfalfa silage was opened during the 7 weeks. Weekly, the sample was taken from three different silage package and analyzed. Physicially (DLG, Flieg point), nutritional value (Dry matter, crude ash, organic matter, crude protein, crude fiber, ether extract, acid detergant fiber, nötral detergant fiber) ammonia, pH and volatile fatty acids of silage sample was analyzed weekly. Smell, color, structure and total point was significantly increased linearly beginning from the first week. Silage quality was determined medium at 7th day; good between 14th and 42th days; excellent at 49th day. Dry matter (65 ℃), NH3-N content and Flieg point was increased and pH was decreased. Organic matter was increased beginning from the first week and crude fiber, crude protein and crude ash was decreased. The increment acetic acid and the decreasing propionic acid and butyric acid was observed in the silage. Lactic acid was significantly increased at fermentation 35th day. Keywords: Fermentation properties, lactic acid bacteria, alfalfa silageen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleAfyon ilinde yapılan yonca silajının haftalık olarak olgunlaşma ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe determination of maturation and quality properties of alfalfa silage in Afyon province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-21
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.subject.ytmAlfalfa
dc.subject.ytmSilage
dc.subject.ytmFeed quality
dc.subject.ytmAnimal husbandry
dc.subject.ytmFermentation
dc.subject.ytmLactic acid bacteria
dc.subject.ytmAfyonkarahisar
dc.identifier.yokid10282449
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid565658
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess