Show simple item record

dc.contributor.advisorKarakaş Oğuz, Fatma
dc.contributor.authorÇelikoğlu, Onur
dc.date.accessioned2020-12-10T09:47:56Z
dc.date.available2020-12-10T09:47:56Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-03-10
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/240189
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, broyler rasyonlarına %5 düzeyinde ilave edilen chia tohumunun broyler üzerinde canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, göğüs eti yağ asidi profili, bazı kan parametleri (AST, ALT, ürik asit, kolesterol, trigliserid), et raf ömrü, sıcak karkas ağırlığı ve karkas randımanı üzerine olan etkisini belirlemektir. Denemede günlük yaşta toplam 112 adet Sasso civciv kullanılmıştır. Civcivler 56 hayvandan oluşan 2 gruba ayrılmıştır. Her grup 7 broylerden oluşan 8 alt gruba bölünmüştür. Deneme grubu rasyonu 14. günden itibaren %5 chia tohumu içerecek şekilde hazırlanmıştır. Deneme süresince yem ve su ad libitum olarak verilmiştir. Deneme öncesi tüm gruplara 14 gün başlangıç rasyonu uygulanmıştır. Deneme 49 gün sürmüştür. Araştırmada canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketim ve yemden yararlanma oranları bakımından gruplar arasında istatistiki fark bulunmamıştır (P>0,05). Deneme sonunda, deneme grubunun (%2,02) göğüs eti Linolenik asit oranı kontrol grubundan (%1,07) önemli oranda yüksek bulunmuştur (P<0,05). Araşidonik asit oranı ise deneme grubunda, kontrol grubundan önemli oranda düşük bulunmuştur (P<0,05). Yedi gün +4°C de bekletilen göğüs etlerinin TBARS değeri kontrol grubunda artarken, deneme grubunda önemli derecede azalmıştır (P<0,05). Deneme grubu serum ALT ve AST değerleri (8,31 U/I ve 296,93 U/I), kontrol grubundan (6,50 U/I ve 272,66 U/I) önemli oranda (P<0,05) yüksek bulunmuştur. Ürik asit, kolesterol ve trigliserid değerleri bakımından gruplar arasında fark önemli bulunmamıştır (P>0,05).
dc.description.abstractThe aim of this study is to increase the weight of the chia seed on broiler rations by 5%, live weight, live weight gain, feed consumption, feed conversion rate, breast meat fatty acid profile, some blood parameters (AST, ALT, uric acid, cholesterol, triglyceride) To determine the effect on meat shelf life, hot carcass weight and carcass yield. A total of 112 Sasso broiler chicks were used in the study. The chicks are divided into 2 groups of 56 animals. Each group was divided into 8 subgroups consisting of 7 broilers. The experimental group ration was prepared to contain 5% chia seed from day 14. During the trial, broilers were fed as feed and water ad libitum. 14 days of pre-trial exercise was applied. The trial lasted 49 days. There was no statistical difference between the groups in terms of live weight, body weight gain, feed consumption and feed conversion rates (P> 0.05). At the end of the experiment, the experimental group (2.02%) was significantly higher in the control group (1.07%). Arachidonic acid ratio was significantly lower in the experimental group than in the control group (P <0.05). While TBARS value of breasts kept for 7 days at + 4 ° C increased in the control group, it decreased significantly in the experimental group (P <0.05). Serum ALT and AST values (8,31 U / I and 296,93 U / I) were significantly higher (P <0,05) than the control group (6,50 U / I and 272,66 U / I). It was found. Uric acid, cholesterol and triglyceride values were not significantly different between the groups (P> 0.05).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleChia tohumunun broyler piliçlerin besi performansı ve et raf ömrüne etkisi
dc.title.alternativeThe effect of chia seed on fattening performance and meat shelf life of broiler chickens
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-10
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmChia seeds
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmBroiler performance
dc.subject.ytmBroiler rations
dc.subject.ytmFattening performance
dc.subject.ytmChicken meat
dc.subject.ytmShelf life
dc.subject.ytmVeterinary medicine
dc.identifier.yokid10277693
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid557718
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess