Show simple item record

dc.contributor.advisorYurdakul, Özen
dc.contributor.authorAkkaya, Zeynep
dc.date.accessioned2020-12-10T09:47:51Z
dc.date.available2020-12-10T09:47:51Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-10-02
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/240181
dc.description.abstractBu çalışmanın temel amacı, kitosan ile broiler karkaslarında SalmonellaTyphimurium dekontaminasyonunu incelemektir. Araştırmada broiler karkaslar kullanılmış, negatif kontrol grubuda dahil 8 grup oluşturulmuştur. Oluşturulan gruplar kontaminasyon işlemi yapılmadan önce Salmonella spp. yönünden kontrol edilmiştir. Negatif kontrol grubu hariç her gruba 108 kob/ml düzeyinde S. Typhimurium suşu inoküle edilmiştir. Daha sonra kontamine edilen gruplardan pozitif kontrol grubu haricindeki gruplara %1 laktik asit, %2 laktik asit, %0,1 kitosan, %0,05 kitosan, %0,05 kitosan- %1 laktik asit kombinasyonu ve %0,01 kitosan- %1 laktik asit kombinasyonu ile dekontaminasyon sağlanabilmesi amacıyla 5, 10, 15 dk uygulamaları yapılmıştır. Hazırlanan örneklerin 0, 3, ve 7. depolama günlerindeki mikrobiyolojik takibi sağlanmıştır. Araştırmada %1 laktik asit, %2 laktik asit, %0,05 kitosan- %1 laktik asit ve %0,01 kitosan- %1 laktik asit solüsyonları S. Typhimurium üzerine antimikrobiyal etki gösterdiği belirlenmiştir (p<0,05). Çalışma gruplarında uygulama sürelerine göre farklılık oluşmadığı görülmüştür (p>0,05).
dc.description.abstractThe main purpose of this study was to investigate the decontamination of Salmonella Typhimurium by using chitosan in broiler carcasses. The study consisted of 8 groups, including also negative control group. Before contamination all groups were tested for the presence of Salmonella spp. except for the negative control group, S. Typhimurium strains were inoculated at 108 cfu/ ml in each group. Afterwards all the contaminated groups except the positive control were decontaminated by being treated with %1 lactic acid, %2 lactic acid, %0,1 chitosan, %0,05 chitosan, %0,05 chitosan- %1 lactic acid combination and %0,01 chitosan- %1 lactic acid combination for 5, 10, 15 min. Microbiological follow-up of the prepared samples was ensured on the 0th, 3rd and 7th days of storage. Research showed that %1 lactic acid, %2 lactic acid, %0,05 chitosan- %1 lactic acid and %0,01 chitosan- %1 lactic acid solutions were found to have antimicrobial effect on S. Typhimurium (p<0,05). In terms of the applied timethere was no difference between the study groups (p> 0,05).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleKitosan ile broiler karkaslarında Salmonella typhimurium dekontaminasyonu
dc.title.alternativeDecontamination of Salmonella typhimurium in broiler carcasses with chitosan
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-10-02
dc.contributor.departmentHayvansal Ürünler Hijyen ve Teknolojisi (Disiplinlerarası) Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmSalmonella typhimurium
dc.subject.ytmDecontamination
dc.subject.ytmCarcass
dc.subject.ytmLactic acid
dc.subject.ytmChitosan
dc.identifier.yokid10296221
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid588216
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess