Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirci, Şule
dc.contributor.authorGün, Cennet
dc.date.accessioned2020-12-10T09:47:46Z
dc.date.available2020-12-10T09:47:46Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-06-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/240133
dc.description.abstractObezite kanser dahil birçok metabolik hastalığın oluşmasına neden olan ve tedavisi yönünde araştırmaların yoğun olarak yapıldığı hafif düzeyli kronik bir yangıdır. Bu araştırmada antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri olan Zn (ZnSO4)'nun, diyetle obezleştirilen ratların içme sularına ilave edilmesi ile elde edilebilecek enerji dengesi değişimlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla beş haftalık yaşta erkek Sprague Dawley ratları kullanılmıştır. Ratlar standart rat yemi tüketen kontrol ve yüksek yağlı diyetle (YYD) beslenerek obezleştirilecek ratlar olmak üzere iki gruba rastgele ayrılmıştır. Obezitenin oluşumun belirlendiği denemenin ilk sekiz haftası sonrasında obezleşen ratlar, içme suyuna Zn ilave edilen (YYD+Zn) ve edilmeyen obez grup (YYD) olarak iki gruba ayrılmışlardır. Sekiz hafta boyunca (ilk 6 hafta 150 mg Zn/L, 7. hafta 235 mg Zn/L, 8. hafta 250 mg Zn/L) içme sularına Zn uygulamasının sonunda yapılan analizlerde, ortalama yem tüketiminin Zn verilen obez grupta farklı olmadığı belirlenmiştir. İstatiksel değerlendirme sonucunda YYD+Zn grubunda ölçülen ortalama beden ağırlığı, ortalama su tüketimi ayrıca serum CRP, oreksijenik etkili nöropeptid Y (NPY), leptin, insülin, açlık kan glikozu, insülin direnci (HOMA-IR) düzeyinin YYD ile beslenen obez ratlara göre azaldığı tespit edilmiştir. Zn ilavesinin obez ratlardaki serum toplam kolesterol, LDL ve HDL kolesterol seviyelerini sağlıklı kontrol grubunda elde edilen verilere yaklaştırdığı ve obez ratlarda elde edilen sonuçlara göre istatiksel olarak azalttığı gözlenmiştir. İçme suyuna Zn ilavesi, obez ratlarda tokluk duyusu oluşumunda etkili protein olan nesfatin-1'in istatiksel olarak anlamlı bir düzeyde (p<0,0001) artmasını sağladı. Serum trigliserid konsantrasyonu ise Zn alımı ile obezlerde azalma eğilimi göstermiştir. Sonuç olarak, enerji dengesinde elde edilen olumlu veriler doğrultusunda insanlarda obeziteye bağlı olarak gelişebilen metabolik hastalıkların oluşumunun engellenmesi için Zn'nin oral olarak kullanımının çok önemli katkıları olacağı söylenebilir.
dc.description.abstractObesity is a mild chronic inflammation that causes many metabolic diseases, including cancer, and is being studied intensively for its treatment. In this study, it is aimed to investigate the energy balance changes that can be obtained by adding zinc (ZnSO4), which has antioxidant and anti-inflammatory effects, to drinking water of obese rats which induced by diet. Male Sprague Dawley rats, five weeks aged were used for this purpose. The rats were randomly divided into two groups: control group rats consuming standard rat diet and high-fat diet (HFD). After obesity was determined in the first eight weeks of the experiment, the obese rats were divided into two groups as Zn added to drinking water (HFD + Zn) and obese group (HFD). The analyzes were performed at the end of the addition of Zn to drinking water for eight weeks (150 mg Zn / L in the first 6 weeks, 235 mg Zn / L in the 7th week and 250 mg Zn / L in the 8th week). The mean feed consumption in the HFD + Zn group was not different from that in the obese group. As a result of statistical evaluation, it was found that mean body weight, mean water consumption, serum concentrations of CRP, orexigenic neuropeptide Y (NPY), leptin and insulin, also fasting blood glucose, insulin resistance (HOMA-IR) levels in HFD + Zn group decreased compared to obese rats fed HFD. It was observed that the total cholesterol, LDL and HDL cholesterol levels of HFD+Zn groups became closer to the data obtained in the healthy control group. Zn supplementation decreased blood cholesterol profile compare to obese rats fed HFD. The supplementation of Zn to drinking water in obese rats resulted in a statistically significant increase in serum nesfatin-1 (p<0.0001), which is an effective protein in the formation of satiety. Serum triglyceride concentration tended to decrease in obese rats with the effect of Zn. In conclusion, according to the positive data obtained in the energy balance, it can be said that the oral use of Zn would be very important to prevent the occurrence of metabolic diseases due to obesity in humans.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleÇinko ilavesinin obez ratlarda adipoz dokudan salınan bazı adipokinler, dislipidemi ve insülin direncine olan etkisi
dc.title.alternativeThe effect of zinc supplementation on some adipokines released from adipose tissue, dyslipidemia and insulin resistance in obese rats
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-11
dc.contributor.departmentFizyoloji (Veterinerlik) Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10330920
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid623423
dc.description.pages108
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess