Show simple item record

dc.contributor.advisorSağlam Yılmaz, Sevil
dc.contributor.authorKutlu, Songül
dc.date.accessioned2020-12-10T09:45:28Z
dc.date.available2020-12-10T09:45:28Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-09-27
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/239432
dc.description.abstractTarım, bitki ve hayvan yetiştirme, bitkisel ve hayvansal ürünler elde etme ve ıslahı, bitkisel ve hayvansal ürünleri pazara hazırlama ve saklama, bitkisel ve hayvansal ürünleri işleyip, değerlendirme bilim ve sanatıdır. Bu araştırmada Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilerin sosyo-bilimsel konulardan genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi ile literatüre katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu araştırmanın evreni, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının Güz Dönemi'nde 1., 2., 3., 4. ve 4+ sınıflarında öğrenim gören toplam 430 öğrenciden, örneklemi ise 273 Ziraat Fakültesi öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Ölçeği, GDO'lu Besinler Bilgi Testi, GDO'lu Besinlere Yönelik Tutum Ölçeği ve GDO'lu Besinlerle İlgili Risk Algıları Ölçeklerinden oluşan anket formu kullanılmıştır. Sonuçlar, Tarımsal Biyoteknoloji bölümündeki öğrencilerin konuyla ilgili en yüksek algıya sahip olduklarını göstermiştir. GDO'lara ilişkin algı, diğer bölümlere ait öğrenciler arasında giderek azalmıştır. Tarım Ekonomisi bölümü öğrencileri konuyla ilgili en az algıya sahiptir. Ayrıca, erkek öğrencilerin konu hakkında kız öğrencilere göre daha bilgili oldukları tespit edilmiştir. Eğitim geçmişinin ve cinsiyetin GDO'lar hakkındaki doğru algıların anlaşılmasında önemli bir rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractAgriculture is a science and art that deals with plant and animal breeding, obtaining, evaluating, processing, storing and marketing both plant and animal based products. This study, aimed to contribute to the literature by determining the knowledge, attitudes and behaviors about genetically modified organisms (GMOs) among the students belonging to different departments of the Faculty of Agriculture of the University. The population of this study was composed of 273 out of 430 students studying in the 1st, 2nd, 3rd and 4th (4+) years of the different programmes in the Faculty of Agriculture, of the University during Fall Semester of 2018-2019 academic year. The questionnaire consisted of Personal Information Scale, GMO Food Test, Attitude Scale towards GMO Food and risk perceptions of GMO foods as data collection tools. The results showed that the students of the department of Agricultural Biotechnology had the highest perception about the subject. The perceptions about GDOs gradually reduced among students belonging to other departments. The students of the department of Agricultural economics had the least perception about the subject. Moreover, male students were more informative about the subject compared to female students. It was concluded that educational background and the gender played an important role in understanding the correct.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeThe determination of knowledge, attitude and behavior about genetically modified organisms (GMOs) of the students of Kırşehir Ahi Evran University Faculty of Agriculture
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-09-27
dc.contributor.departmentTarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmInformation
dc.subject.ytmAttitudes
dc.subject.ytmBehavior
dc.subject.ytmRisk
dc.subject.ytmGDO
dc.identifier.yokid10267297
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid562596
dc.description.pages131
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess