Show simple item record

dc.contributor.advisorSabancı, Cafer Olcayto
dc.contributor.authorKaraşin, Müberra
dc.date.accessioned2020-12-10T09:45:18Z
dc.date.available2020-12-10T09:45:18Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/239397
dc.description.abstractBu araştırma Kırşehir ekolojik koşullarında Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlasında yürütülmüştür. Çalışmada tescil edilmiş iki yulaf (Avena sativa L.) çeşidi (Yeniçeri ve Seydişehir) ve tüylü fiğ (Vicia villosa Roth.) çeşidinin (Seğmen) 6 farklı karışım oranlarıyla (0-100, 20-80, 40-60, 60-40, 80-20, 100-0 yulaf-fiğ) 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışma tesadüf bloklarında iki faktörlü faktöriyel deneme desenine uygun olarak planlanıp yürütülmüştür.Araştırmada incelenen özelliklerde bitki boyu 37.53-76.10 cm, yaş ot verimi 941-1882 kg/da, kuru ot verimi 218-560 kg/da, kuru otta tüylü fiğ oranı % 4.94-24.87, alan eşdeğerlik oranı 0.73-1.08, ham protein oranı % 10.70-21.30, ham protein verimi 39.70-60.83 kg/da, asit deterjan lif (ADF) % 24.47-28.88, asit deterjan lignin (ADL) % 4.42-6.18, sindirilebilir kuru madde oranı % 66.41-69.91, sindirilebilir kuru madde verimi 145-392 kg/da, nispi nem değeri (NYD) 128.0-175.8 olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak Kırşehir ekolojik koşullarda Seydişehir ve Yeniçeri yulaf çeşitlerinin verimli oldukları, en uygun karışım oranlarının %60:40 ve %80:20 yulaf: tüylü fiğ olduğu ortaya konmuştur.Anahtar kelimeler: Tüylü fiğ, Vicia villosa, yulaf, Avena sativa, karışım oranı
dc.description.abstractThis research is conducted in the experimental field of the Faculty of Agriculture of Ahi Evran University under the ecological conditions of Kirsehir. Two oat (Avena sativa L.) varieties (Yeniçeri and Seydişehir) and a hairy vetch variety (Vicia villosa Roth.) (Seğmen) were grown with 6 different mixture ratios (0-100, 20-80, 40-60, 60-40, 80-20, 100-0 oats:vetch). The trial was established in a two factorial randomized block design with three replications.The observed values recorded were 37.53-76,10 cm for plant heights, 941-1882 kg/da for green herbage yield, 218-560 kg/da for dry matter yield. Crude protein ratio, acid detergent fiber (ADF), acid detergent lignin (ADL) and digestible dry matter content ranged between 10.7-21.3 %, 24.47-28.88 %, 4.42-6.18 % and 66.41-69.91 %, respectively. Digestible dry matter yield changed from 145.27 to 392.67 kg/da, while relative humidity were between 128.0 and 175.8. It was concluded that Seydişehir and Yeniçeri varieties were suitable for Kırşehir conditions, and the optimum mixture ratios were % 60:40 and % 80:20 oats:hairy vetch.Keywords: Hairy vetch, Vicia villosa, oats, Avena sativa, mixture ratioen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKırşehir koşullarında yulaf ve tüylü fiğ karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkisinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe effects of oat and hairy vetch mixture ratios on hay yield and quality in Kirsehir conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-18
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10293173
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid595618
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess