Show simple item record

dc.contributor.advisorFilik, Gökhan
dc.contributor.authorÇetinkaya, Orhan
dc.date.accessioned2020-12-10T09:45:14Z
dc.date.available2020-12-10T09:45:14Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/239359
dc.description.abstractBu çalışma, kimyon tohumu tozu (Cuminum cyminum L.) ilavesinin bıldırcın performans, et kalitesi ve bağırsak histolojisi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Hayvan çalışması Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, Kümes Hayvanları Ünitesinde yürütülmüştür. Çalışma grupları; standart yemle beslenen kontrol, rasyona 1, 2, 4 ve 8 g/kg kimyon tohumu tozu (KTT) ilave edilen gruplardan oluşmuştur. 100 adet günlük yaştaki bıldırcın civcivleri 5 ayrı gruba ayrılırken, her grupta iki alt gruptan meydana gelmiştir. 42 günlük deneme sonucunda her alt gruptan 4 piliç kesilmiş histolojik analizler ve diğerleri için örnekler alınmıştır. Her grup 2 tekerrür ve her tekerrür 10 civcivden oluşmuştur. Sonuç olarak, rasyona KTT ilavesi bıldırcınların performansını pozitif yönde etkilemiştir. 1 g/kg KTT ilavesi bıldırcın etinin bozulma süresini geciktirmiş, ayrıca serbest haldeki radikalleri bağlayabilen antioksidan özelliğini de arttırmıştır. Muamelelerin, villi yüzey alanını arttırması besin maddelerinin daha kolay sindirilmesine yardımcı olduğunu düşündürmektedir.
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the effect of the supplementation of cumin seed of Japanese quail on performance, meat quality and intestinal histology. The study was carried out at Poultry Unit, Agricultural Biotechnology Department, Agriculture Faculty, Kırşehir Ahi Evran University. Experimental groups; control, 1, 2, 4 and 8 g/kg cumin seed powder (CSP) supplemented with standard diet. A total of 100, one-day-old Japanese quail chicks were divided into 5 treatment groups of similar mean weight, comprising 2 subgroups of 10 chicks each. At the age of 42 days, 4 birds per subgroup were slaughtered, were taken to evaluate histomorphological samples. In conclusion, the addition of CSP to the ration positively affected the performance of quails. The addition of 1 g / kg KTT delayed the deterioration period of the quail meat and also increased the antioxidant properties which could bind free radicals. Treatments increase the surface area of the villi suggest that nutrients help to digest more easily.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKimyon (Cuminum cyminum L.) tohumu tozunun bıldırcın besi performansı, et kalitesi, ince bağırsak histolojisi üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of cumin seed powder on quail performance, meat quality, intestinal histology
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-18
dc.contributor.departmentTarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmQuail
dc.subject.ytmCumin
dc.subject.ytmPerformance
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmHistology
dc.identifier.yokid10278752
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid570125
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess