Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmaz, Sebahattin
dc.contributor.authorÇoban, İlhami
dc.date.accessioned2020-12-10T09:44:42Z
dc.date.available2020-12-10T09:44:42Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-09-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/239208
dc.description.abstractChandler, Kaman-1 ve Midland ceviz çeşitlerinin fenolojik özellikleri 2017 ve 2018 yıllarında incelenmiş, pomolojik özellikleri, toplam yağ ve protein ile yağ asidi kompozisyonları belirlenerek, biyokimyasal karşılaştırılmaları yapılmıştır. Çeşitlerin erkek ve dişi çiçeklenme tarihleri ve süreleri yıllara göre farklılık göstermiştir. Chandler ve Midland çeşitlerinde dikogami tipi her iki yılda protandri olarak sabit kalırken, Kaman-1 çeşidinde protogeniden homogamiye kayma olmuştur. Kaman-1 ve Midland çeşitlerinin çiçeklenme fenolojisi dışında diğer fenolojik özellikler bakımından oldukça benzer oldukları belirlenmiştir. İlkbahardaki uyanma, hasat ve sonbahardaki yaprak dökme tarihleri itibarıyla tüm çeşitlerin bölgedeki vejetasyon uzunluğunda yetiştirilebileceği sonucuna varılmıştır. Chandler, Kaman-1 ve Midland çeşitlerinde, iki yılın ortalaması olarak, sırasıyla, 31,95 mm, 30,98 mm, 31,33 meyve kalınlığı, 31,63 mm, 28,78 mm, 31,79 mm meyve eni, 38,74 mm, 37,28 mm, 42,31 mm meyve yüksekliği, 0,82, 0,80, 0,75 yuvarlaklık indeksi, 10,27 g, 10,25 g, 11,58 g kabuklu meyve ağırlığı, 4,51 g, 5,50 g, 4,38 g iç ağırlığı,1,05 mm, 1,04 mm, 1,33 mm kabuk kalınlığı, %44, %53, %35 iç randımanı değerleri belirlenmiştir. Meyve boyutları, kabuklu meyve ağırlıkları, iç ağırlıkları, randıman değerleri ve toplam yağ içerikleri çeşitler arasında ve yıllar arasında önemli düzeyde farklılık göstermiştir. Bununla birlikte, toplam protein içerikleri çeşitler arasında önemli düzeyde farklılık göstermiş ancak yıllar arasında önemli bir farklılık göstermemiştir. Çeşitler arasında, Kaman-1'in toplam protein, Midland'ın da toplam yağ içeriği bakımından en zengin çeşitler olduğu belirlenmiştir. Chandler'ın yağ asidi kompozisyonu yüksek oranda çoklu doymamış yağ içermesi sebebiyle en sağlıklı olarak bulunmuş, Kaman-1'in yağ asidi kompozisyonu Chandler'a oldukça benzer bulunmuş ve Midland'ın da en yüksek oleik asit konsantrasyonu sebebiyle en kararlı yağ asidi kompozisyonuna sahip olduğu belirlenmiştir. Chandler çeşidi verim, iç rengi, yağ asidi kompozisyonu, Midland yüksek yağ içeriği ve kararlı yağ asidi bileşeni, Kaman-1 ise yüksek protein içeriği, iç cevizlerinin dolgunluğu ve diğer çeşitleri tozlama kabiliyeti yönleriyle dikkat çekici bulunmuştur.
dc.description.abstractThe phenological characteristics of Chandler, Kaman-1 and Midland walnut varieties were examined in two consecutive years, 2017 and 2018. Pomological properties and biochemical contents such as total oil and total protein, fatty acid compositions were determined, and compared. Male and female flowering dates and periods of the cultivars showed significant differences between two years. Chandler and Midland varieties were found protandry and show a stable dichogamy, but Kaman-1 showed a shifted dichogamy from protogyny to homogamy in two years. Kaman-1 and Midland varieties were found quite similar in terms of phenological characteristics except of flowering. In considering the spring budburst, harvest and autumn defoliation dates, it was concluded that all varieties are suitable to be grown at vegetation period of the region. As a result of the two year examination, in mean values, Chandler, Kaman-1 and Midland varieties give 31.95 mm, 30.98 mm, 31.33 nut thickness, 31.63 mm, 28.78 mm, 31.79 mm nut widht, 38.74 mm, 37.28 mm, 42.31 mm nut height, 0.82, 0.80, 0.75 roundness index, 10.27 g, 10.25 g, 11.58 g inshell nut weight, 4.51 g, 5.50 g, 4.38 g kernel weight, 1.05 mm, 1.04 mm, 1.33 mm shell thickness, 44%, 53%, 35% kernel percentage, respectively. Nut sizes, inshell walnut weights, kernel weights, kernel percentages, total oil contents showed a significant difference between varieties and years. However, total protein contents differed significantly between varieties but did not differ significantly between years. Total protein content of Kaman-1 and total oil contents of Midland were found the richest. Chandler's fatty acid composition was found the healthiest due to high PUFA content, and Kaman-1's composition was found very similar to Chandler while Midland's composition was found more stable due to highest oleic acid concentration. Yield, kernel color and fatty acid composition of Chandler, high oil content and stable fatty acid components of Midland, and high protein content, plumpness of kernels and superiority in pollination ability of Kaman-1 were found remarkable.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleChandler, kaman-1 ve midland ceviz (juglans regia) çeşitlerinin fenolojik, pomolojik ve biyokimyasal özelliklerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparision of phenological, pomological and biochemical characteristics of chandler, kaman-1 and midland walnut (Juglans regia) varieties
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-09-21
dc.contributor.departmentTarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmJuglans regia
dc.subject.ytmPomology
dc.subject.ytmPhenology
dc.subject.ytmWalnut
dc.identifier.yokid10252326
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid635378
dc.description.pages111
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess