Show simple item record

dc.contributor.advisorBektaş, Yener
dc.contributor.authorBaran, Kübra
dc.date.accessioned2020-12-10T09:39:37Z
dc.date.available2020-12-10T09:39:37Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-09-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/238320
dc.description.abstractYaşlanma; embriyo döneminde başlayan biyolojik, kronolojik, psikolojik ve sosyal boyutları olan karmaşık ve birikimli bir süreçtir. Yaşlılık ve yaşlanma kavramları kimi zaman karıştırılır. Ancak bu kavramlar arasında farklılıklar mevcuttur, farklı şeyleri ifade etmektedirler. Yaşlanma bir süreç iken, yaşlılık bir dönemdir. Ülkemizde ve dünya da gelişen sağlık olanakları sayesinde, yaşlı nüfusun artmasının yanı sıra yaşlılık dönemi sorunları da giderek önem kazanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 65 yaş ve üzeri grup olarak tanımlanan yaşlı nüfus, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yılda yaklaşık %5'lik bir artış göstermektedir. Yaşamın her döneminde olduğu gibi yaşlılık döneminde de yeterli ve dengeli beslenmenin önemi büyüktür. Yaşlılık döneminde beslenme durumu hastalıkların gelişmesi ve seyri açısından çok önemli bir role sahiptir. Yaşlanma ile birlikte kırılganlık ve engellilik artar, bunun sonucunda beslenme durumu olumsuz yönde etkilenir, yiyecek tüketimi azalır ve malnütrisyon durumu ortaya çıkar. Hastalıkla ilişkili malnütrisyon gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmada hastanede yatan yaşlılarda malnütrisyon durumunun belirlenmesi ve malnütrisyonun tespitinde kullanılan 3 metodun etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada Ahi Evran Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan 80 erkek, 127 kadın birey olmak üzere 60 yaş ve üzeri toplamda 207 bireyde MNA, NRS-2002 ve MUST beslenme değerlendirme testleri uygulanmıştır. Yaşlı bireylerin beslenme durumları incelendiğinde MNA'ya göre %57.5'inin beslenme sorunun olmadığı, %33.3'ünün malnütrisyon riski altında olduğu, %9.2'sinin ise malnütrisyonlu olduğu tespit edilmiştir. NRS-2002'ye göre bireylerin %66.7'sinin malnütrisyon riski yok iken, %33.3'ünde malnütrisyon riski var olarak tespit edilmiştir. MUST'a göre ise bireylerin %63.3'ünün malnütrisyon riski yok, %25.6'sının malnütrisyon riski altında, %11.1'i malnütrisyonlu olarak bulunmuştur.Anahtar kelime: Antropoloji, beslenme, MNA, MUST, NRS-2002, yaşlılık
dc.description.abstractAging; is a complex and cumulative process with biological, chronological, psychological and social dimensions that begin in the embryonic period. Term of aging and elderly can be confusing sometimes. However, there are differences between these terms. They express different meanings. Elderly is a period, while aging is a process. Thanks to the health facilities that are developing in our country and in the world, the problems of the old age as well as the increase of the old population are getting more and more important. The elderly population, defined as a group of 65 years and over by the World Health Organization, shows an increase of approximately 5% annually in both developed and developing countries. As in every period of life, the importance of adequate and well- balanced nutrition in elderly age is great. In elderly age, nutritional status plays an important role in the risk of development and progression of diseases. Touchiness and disability increases with ageing. As a result of this, the nutritional status is negatively affected, food consumption decreases and malnutrition occurs. Malnutrition associated with the disease is an important health problem for developed and developing countries. In this study, it was aimed to determine the condition of malnutrition in the elderly in the hospital and to compare the effectiveness of the 3 methods used in determining malnutrition. In the study, MNA, NRS-2002 and MUST nutritional assesment tests were performed in a total of 207 individuals over 60 years of age, 80 males, 127 women, who were hospitalized at Ahi Evran Training and Research Hospital. According to MNA results, 57.5% have no nutritional problems, 33.3% at risk of malnutrition, and 9.2% in malnutrition. According to NRS-2002, 66.7% of individuals have no risk of malnutrition and there is a risk of malnutrition in 33.3%. And according to MUST, there is no risk of malnutrition of the 63.3% of individuals, and 25.6% were at the risk of malnutrition and 11.1% were malnutrition.Key words: Aging, anthropology, MNA, MUST, NRS-2002, nutritionen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAntropolojitr_TR
dc.subjectAnthropologyen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleHastanede yatan yaşlılarda beslenme durumunun belirlenmesi ve tarama testlerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeEvaluation of nutritional status in hospitalized elderly and comparison of nutritional screening tools
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-09-23
dc.contributor.departmentAntropoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMalnutrition
dc.subject.ytmAged
dc.subject.ytmOld age
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmInpatients
dc.identifier.yokid10228354
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid533605
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess