Konaklama işletmelerinde maliyet kontrol süreci ve oda-mönü maliyetlerinin belirlenmesi: Denizli`deki küçük ölçekli bir konaklama işletmesinde uygulama
dc.contributor.advisor | Meder Çakır, Hafize | |
dc.contributor.author | Gümüş, Umut Tolga | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:35:27Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:35:27Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/236980 | |
dc.description.abstract | Günümüz rekabet ortamında ve serbest piyasa sartlarında hareket edenkonaklama isletmeleri, hizmetlerini fiyatlandırırken bilimsel yöntemler kullanmalarıbir gereklilik halini almıstır. Bu amaçla fiyat tespiti için ciddi maliyet analizleriyapılmalıdır. Ancak sehir içi konaklama isletmeleri bu analizi yapamadıklarındanuyguladıkları fiyatlar çogu zaman geri dönülemez sonuçlar dogurmaktadır.Bu çalısma ile; küçük konaklama isletmelerinin bir türü olan sehir içiotellerinde birim maliyetlerin hesaplanabilmesi için uygulanabilecek basit birsistemin olusturulması amaçlanmıstır. Ayrıca maliyet kontrol süreçleri incelenmis vestandart maliyet kartları kullanılarak örnek mönü birim malzeme maliyetlerihesaplanmıstır. | |
dc.description.abstract | It has become a necessity for the accommodation foundations that set outaccording to today's competitive environment and independent market conditions, toappiy scientific techniques and anaiyses during the process oftheir service pricing.With this purpose in mind; a series of serious cost anaiyses must be conducted inorder to reach a price stabilization. Nonetheless: since the city center hotels are notcapable of performing such kinds of anaiyses; their appiied prices usualiy bearunrecoverable results.With this accompolishment; it is targeted to ordain a simple operation for thecity center hotels which are a branch of diminutive accommodation foundations tocalculate the cost prices per unit. Moreover; the routines of cost control wereexamined and a sample menu's material costs per unit were reckoned viastandardized cost cards. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | Konaklama işletmelerinde maliyet kontrol süreci ve oda-mönü maliyetlerinin belirlenmesi: Denizli`deki küçük ölçekli bir konaklama işletmesinde uygulama | |
dc.title.alternative | A cost control process in the hospitality company and stabilization ofone room: An application of this issue at a small sized hospitality company in Denizli | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 310498 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 210934 | |
dc.description.pages | 200 | |
dc.publisher.discipline | Muhasebe Finansman Bilim Dalı |