Sivas bölgesinde yetişen sarı kantaron bitkisinin antimikrobiyal aktivitesinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Alim, Ahmet | |
dc.contributor.author | Susamiş, Melahat | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:35:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:35:23Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-06-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/236954 | |
dc.description.abstract | Bitkilerin hastalıkları iyileştirme gücüne olan inanç insanlık tarihi kadar eskidir. Bitkisel kökenli üç binin üzerinde uçucu yağ bilinmekte ve bunların yüzlercesi dünya ticaretine ve bilimsel çalışmalara konu olmaktadır. Bu konulardan biri de sentetik ilaçlara direnç geliştiren mikroorganizmalara karşı tıbbi bitkilerden elde edilen uçucu yağların kullanımıdır. Bitkilerin kimyasal içeriği ve aktif bileşen yapılarının araştırılması ile bulunan uçucu yağlar, son yıllarda büyük bir önem kazanmıştır. Uçucu yağların antibakteriyel özellik göstermesi ve farklı türlere ait olan uçucu yağların da çeşitli mikroorganizmalar üzerindeki etkisiyle ilgili çalışmalarda yoğunluk kazanmıştır.Bu çalışmada Hypericaceae familyasına ait olan Hypericum perforatum ve Hypericum scabrum bitkilerinin antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla kurutulan bitkilerin gövde, çiçek ve yaprak kısımları kullanılarak uçucu yağları elde edilmiştir. Bitkilerin madde içeriğini oluşturan bileşenler 'Gaz Kromotografisi Kütle Spektrometresi (GS-MS)' analiz yöntemiyle belirlendi. En yüksek kimyasal bileşeni H. perforatum'da Germacrene D, H. scabrum'da α-Pinene olarak belirlendi. Antibiyotik duyarlılık testlerinin yapılmasında Disk Diffüzyon (Kirby-Bauer) ve Mikrodilüsyon Yöntemleri kullanıldı. Uçucu yağların antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi için altı bakteri Staphylococcus aureus (ATCC 29213), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Escherichia coli (ATCC 25922), Bacillus cereus (ATCC 11778), Klebsiella pneumoniae (ATCC 13883) ve iki maya Candida albicans (ATCC 10231) ve Candida tropicalis (DSM 11953) kullanılmıştır.H. perforatum uçucu yağının incelenen konsantrasyonlarda E. faecalis ve C. albicans üzerine etkisiz olduğu saptanırken, 100 mg/ml'lik konsantrasyonda en büyük zon çapı sırasıyla S. aureus (22 mm), E.coli'de (18 mm) ve P. aeruginosa'da (16 mm) gözlendi. H. scabrum uçucu yağı emdirilmiş diskler etrafında inhibisyon zonu oluşmadığı, bu nedenle de H. scabrum uçucu yağının deneyde kullanılan mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyal etkisinin olmadığı saptandı.H. perforatum bitkisinin uçucu yağından elde edilen GC/MS sonuçlarına göre 70 adet bileşen bulunmuştur. Majör bileşen olarak Germacrene D (%8.71), Caryophyllene oxide (%8.44), α-Pinene (%6.35) ve en az bileşen olarak ta β-Copaene (%0.22) bulunmuştur. H. scabrum bitkisinin uçucu yağından elde edilen GC/MS sonuçlarına göre ise 33 adet bileşen bulunmuştur. Majör bileşen olarak α-Pinene (%45.34), Thymol (%4.57), Spathulenol (%3.75) ve en az bileşen olarak ta epi-Muurolol (%0.48) bulunmuştur.Hypericum türlerinden elde edilen uçucu yağlarının farmasötik endüstrisinde kullanılabilecek yeni bileşiklerin üretimini geliştirmek için yeni stratejiler sunabileceği kaçınılmazdır. | |
dc.description.abstract | The belief in the healing power of plants is as old as the history of mankind. There are over three thousand essential oils of plant origin that known and hundreds of them are subjected to world trade and scientific studies. One of these issues is the using of essential oils derived from medicinal plants against microorganisms that develop resistance to synthetic drugs.Essential oils, which is found by researching chemical composition and active ingredient structure of plants, have gained a great importance in recent years. Antibacterial properties of essential oils and volatile oils which are belonging to different species have also been intensified in studies related to the effect on various microorganisms.The aim of this study was to investigate the antimicrobial activity of Hypericum scabrum and Hypericum perforatum plants which are belonging to the family of Hypericaceae. For this purpose, the body, flower and leaf parts of the dried plants were used for obtaining the essential oils. The highest chemical component was observed α-Pinene in H. scabrum and Germacrene D in H. perforatum Gas Chromatography Mass Spectrometry (GS-MS) was used to determine the components of the substance content of the plants. Disc diffusion (Kirby-Bauer) and microdilution methods were used for antibiotic susceptibility testing.To determine the antimicrobial activity of essential oils, six bacteria Stphylococcus aureus (ATCC 29213), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Escherichia coli (ATCC 25922), Bacillus cereus (ATCC 11778), Klebsiella pneumoniae (ATCC 13883), two yeasts Candida albicans (ATCC 10231) and Candida tropicalis (DSM 11953) were used.At the studied concentrations H. perforatum's essential oil was found to be ineffective on E. faecalis and C. albicans. The largest zone diameter at the concentration of 100 mg/ml was observed on S. aureus (22 mm), E. coli (18 mm) and P. aeruginosa (16 mm), respectively.H. scabrum essential oil did not form an inhibition zone around the discs that were impregnated with essential oil, so H. scabrum essential oil had no antimicrobial effect on the microorganisms used in the experiment.According to the results of GC/MS which is obtained from the essential oil of H. perforatum plant, 70 components were found. Major components were Germacrene D (8.71%), Caryophyllene oxide (8.44%), α-Pinene (6.35%), and as the least component β-Copaene (0.22%) is found.According to the results of GC/MS which is obtained from the essential oil of H. scabrum plant, 33 components were found. Major components were α-Pinene (45.34%), Thymol (4.57%), Spathulenol (3.75%) found, and epi-Muurolol (0.48%) as the least component.It is inevitable that the essential oils derived from the Hypericum species can offer new strategies to improve the production of new compounds that can be used in the pharmaceutical industry. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Sivas bölgesinde yetişen sarı kantaron bitkisinin antimikrobiyal aktivitesinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of antimicrobial activity of ST. John's wort in Sivas region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-06-16 | |
dc.contributor.department | Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Hypericum perforatum | |
dc.subject.ytm | Sivas | |
dc.subject.ytm | Hypericum perforatum | |
dc.subject.ytm | Anti infective agents | |
dc.subject.ytm | Oils-volatile | |
dc.subject.ytm | Plants-medicinal | |
dc.subject.ytm | Formularies | |
dc.subject.ytm | Drug production | |
dc.identifier.yokid | 10247041 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 576156 | |
dc.description.pages | 55 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |