Show simple item record

dc.contributor.advisorAğaoğlu, Sema
dc.contributor.authorSarikaya, Hilal
dc.date.accessioned2020-12-10T09:33:28Z
dc.date.available2020-12-10T09:33:28Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-07-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/236070
dc.description.abstractBu çalışmada, çiğ koyun ve keçi sütlerinde tetrasiklin grubu antibiyotiklerin varlığı ve düzeyi araştırıldı. Bu amaçla; 30 koyun ve 30 keçi sütü olmak üzere toplam 60 çiğ süt örneği materyal olarak kullanıldı. Süt örnekleri, 2019 yılı Mart ve Nisan aylarında Sivas yöresinde yetiştiricilik yapan çiftliklerden periyodik olarak toplandı. Analizlerde ELISA yöntemi uygulandı ve ticari test kitleri kullanıldı. Analiz sonuçlarına göre, incelenen çiğ koyun ve keçi sütlerinin tamamında tetrasiklin grubu antibiyotik kalıntısı tespit edildi. Kalıntı düzeyi koyun sütlerinde 3,41-22,15 µg/L arasında ve ortalama 7,73±0.789 µg/L olarak belirlendi. Keçi sütlerinde kalıntı miktarı en düşük 5,64, en yüksek 33,17 ve ortalama 17,26±1.518 µg/L olarak saptandı. Analizleri yapılan çiğ koyun ve keçi sütlerinde belirlenen kalıntı düzeyleri AB komisyonu ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde bildirilen limit değerlere uygun bulundu.Anahtar Kelimeler: Çiğ süt, Koyun, Keçi, Tetrasiklin, Kalıntı
dc.description.abstractIn this study, the presence and level of tetracycline group antibiotics in raw sheep and goat milk were investigated. For this purpose; a total of 60 raw milk samples of 30 sheep, 30 goats were used as material. Milk samples were collected periodically from the farms in Sivas region in March and April 2019. ELISA method was used for analysis and commercial test kits were used. According to the analysis results, tetracycline group antibiotic residues were detected in all of the sheep and goat milk examined. Residue level in sheep milk was determined between 3.41-22.15 µg/L and the mean was 7.73 ± 0.789 µg /L. Residual amount of goat milk; the lowest rates were 5.64, the highest 33.17 and the mean 17.26 ± 1.518 µg / L. Residue levels determined in raw sheep and goat milk analyzed were found to be in under with the limit values stated in EU Commission and Turkish Food Codex Regulation.Key Words: Raw milk, Sheep, Goat, Tetracycline, Residueen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleÇiğ koyun ve keçi sütlerinde tetrasiklin grubu antibiyotik kalıntısının araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of antibiotic residues of tetracycline group in raw sheep and goat milk
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-07-22
dc.contributor.departmentVeteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim dalı
dc.subject.ytmGoat milk
dc.subject.ytmTetracycline
dc.subject.ytmAntibiotics
dc.subject.ytmResidues
dc.subject.ytmResidue analysis
dc.subject.ytmSheep milk
dc.identifier.yokid10293176
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid581767
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess