Yüksek yağlı diyetle beslenen farelerde taurin takviyesinin kahverengi yağ dokusu oluşumu üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Ökten, Hatice | |
dc.contributor.author | Bağci, Gökhan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:32:15Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:32:15Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-04-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/235493 | |
dc.description.abstract | Son yıllarda, beyaz yağ doku (BYD) ve kahverengi yağ dokudan (KYD) farklı olarak yeni bir yağ doku (bej yağ doku) tipinden de bahsedilmektedir. Bej hücreler KYD gibi termogenez yeteneğine sahiptir. Çeşitli uyaranlara yanıt olarak bej yağ hücreleri `kahverengileşme` adlı bir süreç ile BYD'de gelişebilmektedir. Bu yüzden yeni potansiyel uyaranlarla BYD kahverengileşmesi sağlanarak obezite ve ilişkili hastalıkların önlenmesi son yıllarda yoğun bir biçimde çalışılmaktadır. Taurinin vücutta bir çok fizyolojik görevinin olmasının yanı sıra obezite ve ilişkili metabolik bozukluklar üzerinde faydalı etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle, çalışmamızda taurin takviyesinin BYD kahverengileşmesi ve obeziteyi azaltma üzerinde etkilerinin olup olmadığını araştırmayı amaçladık.Otuz iki erkek C57BL/6 fare çalışma için kullanıldı. Fareler kontrol, kontrol + taurin, yüksek yağlı diyet (YYD), YYD + taurin olmak üzere 4 gruba ayrılarak 20 hafta boyunca beslendi. Taurin içme suyu içinde (% 5) verildi. Farelerden epididimal BYD örnekleri alındı ve bu dokulardan RNA izolasyonu yapıldı. FLCN, mTOR, TFE3, PGC-1α, PGC1-1β, AMPK, S6K ve UCP1 gen ifadeleri real-time PCR ile belirlendi. Taurin takviyesi YYD ile indüklenen obeziteyi azalttı. Hiçbir grupta UCP1 ifadesi tespit edilmedi. YYD grubu ile YYD + taurin grupları arasında hiçbir gen ifadesi yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. PGC-1α, PGC-1β ifadeleri hem YYD hem de YYD + taurin gruplarında azaldı. Sonuç olarak, bu çalışmada, taurin YYD ile beslenen farelerde obeziteyi azalttı, fakat epididimal BYD kahverengileşmesini etkilemedi. | |
dc.description.abstract | In recent years, a new type of adipose tissue (beige adipose tissue) has been mentioned, unlike white adipose tissue (WAT) and brown adipose tissue (BAT). Beige cells are capable of thermogenesis like BAT. In response to various agents, beige cells can develop within WAT through a process called `browning`. Therefore, the prevention of obesity and related diseases by providing WAT browning with new potential agents has been extensively studied in recent years. Taurine has many physiological functions in the body and has beneficial effects on obesity and related metabolic disorders. For this reason, we aimed to investigate whether taurine supplementation has effects on browning of WAT and attenuating obesity.Thirty-two male C57BL/6 mice were used for the study. Mice were divided into 4 groups as control, control + taurine, high fat diet (HFD) and HFD + taurine, and fed for 20 weeks. Taurine was given in drinking water (5%). Epididymal WAT samples were obtained from mice and RNA was extracted from these tissues. Expression levels of FLCN, mTOR, TFE3, PGC-1α, PGC1-1β, AMPK, S6K and UCP1 genes were measured by real-time PCR.Taurine supplementation reduced HFD-induced obesity. No UCP1 expression was detected in any of the groups studied. Any of the gene expressions were not significantly different between HFD and HFD + taurine groups. Reduced PGC-1α and PGC-1β expressions were observed in both HFD and HFD + taurine groups.In conclusion, taurine reduced the obesity in HFD fed mice, but had no effect on browning of epididymal WAT in this study. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.subject | Genetik | tr_TR |
dc.subject | Genetics | en_US |
dc.subject | Moleküler Tıp | tr_TR |
dc.subject | Molecular Medicine | en_US |
dc.title | Yüksek yağlı diyetle beslenen farelerde taurin takviyesinin kahverengi yağ dokusu oluşumu üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of taurine supplementation on the development of brown adipose tissue in high-fat diet fed mice | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-04-16 | |
dc.contributor.department | Biyokimya (Tıp) Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10319987 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 619485 | |
dc.description.pages | 95 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |