Should old technologies be banned: The case of the organic food market
dc.contributor.advisor | Doğanoğlu, Toker | |
dc.contributor.author | Akbaş, Seher Merve | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:30:49Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:30:49Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/234564 | |
dc.description.abstract | Bu tez talep kısmı aynı beğeniye fakat farklı gelir seviyelerine sahip çok sayıda tüketiciden,arz ksmı rekabetçi olarak homojen bir ürün üreten cok sayıda firma ile aynı ürünü yeni birteknoloji kullanarak daha yüksek kalitede üreten bir kartelden oluşan bir piyasayı incelemekte.Ayrıca, düşük teknoloji kullanımının yasaklanmasının piyasaya olan etkilerini analizetmekte ve böyle bir müdahalenin daha fazla firmanın yüksek teknoloji kullanarak yüksekkalite ürünler üretip refah artısına yol acabildiğini göstermekte.Spesifik olarak dünya organik yiyecek piyasası ele alınmakta ve bu piyasanın arz talepözellikleri yüzünden önerdiğimiz politikalara uygun olduğu savunulmakta. Bakış açısıgenişletilerek, arz ve talep yapısının uygun olduğu piyasalarda yüksek teknolojiyi teşvikamacıyla düşük teknolojinin yasaklanmasının etkili bir politika olabileceği savunulmakta. | |
dc.description.abstract | In this paper, we focus on a market which consists of a large number of consumers, whoshare identical tastes but have different income levels; a large number of firms using oldtechnology and a monopoly using high technology. We analyze the market effects of a banon the use of low technology and show that it can lead to welfare improvements and it resultsin more firms producing high quality products using high technology.Specifically, we analyze the worldwide organic food market and propose that banningold technology (which corresponds to conventional methods used in agriculture, poultry andlivestock) can be applied to this market as a viable policy considering its supply and demandproperties. Broadening the perspective, we propose that in appropriate markets, banning oldtechnology can lead to welfare improvements and should be considered as a policy option. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.title | Should old technologies be banned: The case of the organic food market | |
dc.title.alternative | Eski teknolojileri yasaklamak: Organik yiyecek piyasası örneği | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İktisat (İngilizce) Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Technology | |
dc.subject.ytm | Industrial plan | |
dc.identifier.yokid | 331102 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SABANCI ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 230713 | |
dc.description.pages | 48 | |
dc.publisher.discipline | Ekonomi-Maliye Bilim Dalı |