Preoperatif beslenmenin postoperatif insülin direnci ve hasta konforu üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Sungurtekin, Hülya | |
dc.contributor.author | Metinöz, Hüseyin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:29:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:29:37Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/233570 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmada elektif gastrointestinal sistem cerrahisi geçirecek olgularda, geleneksel olarak bir gece açlık sonrası operasyona alınan olgular ile preoperatif dönemde karbonhidrattan zengin oral berrak sıvılarla beslenen olglarda postoperatif dönemde insûlin direnci gelişimi ve hasta konforu üzerine olan etkilerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Etik kurul ve hastaların yazılı onaylan ile çalışmaya alınan 32 hasta, rastgele 2 eşit gruba aynldı. İlk grup (GI) bir gece açlık sonrası cerrahiye alındı. II. grup (GH) ise operasyondan önceki gece toplam 800 mi ve anestezi indüksiyonundan 2 saat önce toplam 400 mi olmak üzere karbonhidrattan zengin oral berrak sıvı ile beslenerek cerrahiye alındı. Tüm vakalara entübasyon sonrası nazogastrik sonda takıldı. Hastalardan preoperatif akşam (Pl), preoperatif sabah (P2), postoperatif O.gün (P3), postoperatif 1. gün (P4), postoperatif 3.gûn (P5) ve postoperatif 5.gün (P6) kan örnekleri alındı ve bu örneklerden kan şekeri ve kan insulin düzeyleri ölçüldü. Bu değerler kullanılarak formüllerden HOMA-IR ve rölatif IS değerleri hesaplandı. Kan örneklemeleriyle eş zamanlı olarak VAS ile hasta konforunu değerlendiren anksiyete, açlık, susuzluk, güçsüzlük, bulantı, ağrı ve kendini iyi hissetme gibi 7 farklı değişken hastalara sorularak yanıtlar kaydedildi. Veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Kan şekeri ve insülin düzeylerinin postoperatif dönemde GFde yüksek seyrettiği, hesaplanan HOMA-IR ve rölatif IS değerlerinin de GFde daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0,05). Gastrik volüm ve pH düzeyleri her iki grupta benzer bulundu. Açlık, susuzluk, ağrı ve kendini iyi hissetme değişkenlerinde preoperatif ve postoperatif dönemlerde anlamlı olarak Gü'de daha iyi sonuçlar alındı (p<0,05). Bulantı hissinde ise gruplar birbirine yakındı. Hasta konforunun G Il'de daha iyi olduğu görüldü. Sonuç olarak hastalan preoperatif dönemde kaıbonhidrattan zengin oral berrak sıvılarla beslemenin postoperatif insülin direnci gelişimini azalttığı, hasta konforu üzerine olumlu etkileri olduğu ve beklenenin aksine aspirasyon riskini arbrrnadığt kanısına varıldı. 45 | |
dc.description.abstract | SUMMARY İn this study thirty two patients divided into two groups randomly after ethic commite approvel was taken first group (GI) was taken to the surgery after overnight fasted state. The second group was taken 800ml oral carbonhidrate rich beverage a night before surgery and 400ml fluid was taken 2 hours before anaesthesia induction and have gore to the elective surgery. All patients have been applied nasogastric catheter after entubation. We have taken blood samples from patients a night before operation (PI), operation morning (P2), postoperative 0. day (P3), postoperative first day (P4), postoperative 3. day (P5) and postoperative 5th. day (P6) and blood glucose, blood insuline level was measured from these samples HOMA-IR and relative IS was calculated from formules by using these parameters VAS and patient comfort realization parameters such as anxiety, hunger, thirst, weakness, pain, nausea and diccomfort were evaluated at the same time of taking blood samples. Alldato's were statistically evaluated. Blood glucose and insulin levels were higher in group I. After operation period and calculated HOMA-IR and relative IS, were higher in group I (p<0,05). Gastric volume and pH levels were similar in each group. Better conclusions were taken in preop and postop period in group II while evaluating hunger, thirst, pain and discomfort variables (p <0,05). Data's abaut nausea were similar in two groups. Patient comfort was better in group II. Consequently, preoperative carbonhidrate feeding, reduces the devolopment of postoperative insulin resistance and seems to be associated with clinical benefits of patient comfort and the risk of pulmonary aspiration was notincreased expectedly. 46 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Anestezi ve Reanimasyon | tr_TR |
dc.subject | Anesthesiology and Reanimation | en_US |
dc.title | Preoperatif beslenmenin postoperatif insülin direnci ve hasta konforu üzerine etkileri | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 182966 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 163556 | |
dc.description.pages | 56 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |