Show simple item record

dc.contributor.advisorRota, Saffet Simin
dc.contributor.authorBostanci, Hayrani Eren
dc.date.accessioned2020-12-10T09:26:35Z
dc.date.available2020-12-10T09:26:35Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/231054
dc.description.abstractBu çalışmada, streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulmuş (STZ-diyabet) sıçanlarda vitamin E ve C'nin böbrek dokularında lipid peroksidasyonu ve antioksidan sisteme ait bazı enzim aktiviteleri araştırılmıştır. Erkek wistar albino cinsi sıçanlar her grupta 8 adet olmak üzere beş gruba ayrılmıştır. Gruplar diyabetik olmayan kontrol grubu (K), diyabetik grup (D), diyabetik + E vitamini grubu (E), diyabetik + C vitamini grubu (C), diyabetik + E vitamini + C vitamini grubu (EC) olarak ayrılmıştır. Deneysel diyabet 55mg/kg streptozotosinin intraperitoneal (i.p.) olarak enjeksiyonu ile oluşturulmuştur. Diyabet oluşturulduktan sonra dört hafta boyunca, her gün i.p yolla 268 mg/kg E vitamini, gavaj yolu ile 250 mg/kg C vitamini verilmiştir. Böbrek doku homojenatlarında lipid peroksidasyonunun bir göstergesi olarak malondialdehit (MDA) değerleri ölçülmüş, antioksidan enzimlerden ise süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktiviteleri ölçülmüştür.Yapılan çalışma sonucu D grubunun MDA değerleri K (p=0,004), E (p=0,008), C p=0,032) ve EC (p=0,008) gruplarının MDA değerlerinden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. CAT enzimi düzeyleri ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemiştir (p>0,05). SOD enzimi düzeyleri ise D grubunda K grubuna göre artmış (p=0,004), EC grubunda C grubuna (p=0,032) ve D grubuna göre (p=0,008) anlamlı derecede düşük bulunmuştur. GSH-Px enzim düzeyleri, D grubunda (p=0,004) ve C grubunda (p=0,017) K grubuna göre belirgin bir artış olmuştur. E (p=0,008), C (p=0,008), EC (p=0,008) gruplarının GSH-Px düzeyleri ise D grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük, EC ve C grubu karşılaştırıldığında ise EC grubu anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,008). Sonuç olarak bu çalışmada E ve C vitaminlerinin diyabetik sıçanlarda artmış olan lipid peroksidasyonunu azalttığı ve buna bağlı olarak da artmış olan SOD, GSH-Px düzeylerinin düşmesine neden olduğu gösterilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, the effects of vitamin C and vitamin E on lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities in kidney tissue of streptozotocin-induced diabetic rats were investigated. Male wistar rats, were grouped into five each consisting 8 rats as (non-diabetic control (K), diabetic (D), diabetic Vitamin E (E), diabetic Vitamin C (C), and diabetic Vitamin E and C (EC). Diabetes mellitus was induced in rats by intraperitoneal injection of 55mg/kg STZ. After the injection, i.p. 268mg/kg. vitamin E, 250 mg/kg vitamin C by gavage were administrated for four weeks. As an indicator of lipid peroxidation malondialdehyde (MDA) levels, antioxidant enzymes as superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and and glutothione peroxides (GSH-PX) activities were measured in kidney tissue homogenates. In the study, MDA level of group D was significantly higher than groups K (p=0,004), E (p=0,008), C p=0,032) and EC (p=0,008). Statistically significant difference was not observed in CAT levels among the groups (p>0,05). SOD enzyme levels in group D was higher compared to group K (p=0,004), and lower in group EC compared to groups C (p=0,032), and D (p=0,008). GSH-Px enzyme levels in group D (p=0,004) and group C (p=0,017) were significantly higher compared to group K. Group D GSH-Px levels were significantly lower whwn compared to group E (p=0,008), C (p=0,008) and EC (p=0,008), GSH-Px levels of EC group was lower (p=0,008) compared to goup C.As a result, in this study it was demonstrated that vitamin C and vitamin E have positive effect on lipid peoxidation and as a result decreased the highr levels of MDA, SOD, GSH-Px levels of diabetic rat kidney tissues.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleDeneysel olarak diyabet oluşturulmuş sıçanlarda vitaminlerin oksidasyona etkisi
dc.title.alternativeEffects of vitamins to the oxidation of the rats established experimental diabetes
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMalondialdehyde
dc.subject.ytmGlutathione peroxidase
dc.subject.ytmCatalase
dc.subject.ytmDiabetes mellitus
dc.subject.ytmRats
dc.subject.ytmOxidants
dc.subject.ytmAscorbic acid
dc.subject.ytmVitamin E
dc.subject.ytmStreptozotocin
dc.subject.ytmSuperoxide dismutase
dc.identifier.yokid10018217
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityPAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid390252
dc.description.pages64
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess