Show simple item record

dc.contributor.advisorÇetin, Yasemin
dc.contributor.authorBeriat, Pelin
dc.date.accessioned2020-12-10T09:15:36Z
dc.date.available2020-12-10T09:15:36Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/225827
dc.description.abstractBu tezde, aflatoksinli ve aflatoksinsiz kırmızı pul biberler örneklerinin sınıflandırılmasında kullanılacak gerekli özniteliklerin çıkarılması için iki farklı yaklaşım kullanılmıştır: İstatistiksel yaklaşım ve Yerel Ayırtaç Tabanları yaklaşımı. İstatistiksel yaklaşımda, Birinci Dereceden İstatistiksel öznitelikler ve Gri Düzey Eş Oluşum Matrisi öznitelikleri çıkarılmıştır. Yerel Ayırtaç Tabanları yaklaşımında, hiperspektral veriden gereksiz öznitelikler atılarak ve/veya tek başlarına nitelikli ayırt edici bilgi sağlamayan öznitelikleri birleştirerek en ayırt edici özniteliklerin elde edilmesi amacıyla, orjinal Yerel Ayırtaç Tabanları algoritması 2B arama yapacak şekilde değiştirilmiştir. Sınıflandırmada Doğrusal Ayırtaç Analizi sınıflayıcısı kullanılmıştır. Bu çalışmada Türkiye`nin farklı şehirlerinden satın alınan pul kırmızı biberlerin hiperspektral görüntüleri kullanılmıştır. Çıkarılan öznitelikler kullanılarak, yaklaşık %80 lik bir sınıflandırma doğruluğu elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Aflatoksin ve Gıda Güvenliği, Makine Görmesi, Desen Analizi, Yerel Ayırtaç Tabanları, Hiperspektral Görüntüleme.
dc.description.abstractIn this thesis, two different approaches are used to extract the relevant features for classifying the aflatoxin contaminated and uncontaminated scaled chili pepper samples: Statistical approach and Local Discriminant Bases (LDB) approach. In the statistical approach, First Order Statistical (FOS) features and Gray Level Cooccurrence Matrix (GLCM) features are extracted. In the LDB approach, the original LDB algorithm is modified to perform 2D searches to extract the most discriminative features from the hyperspectral images by removing irrelevant features and/or combining the features that do not provide sufficient discriminative information on their own. The classification is performed by using Linear Discriminant Analysis (LDA) classifier. Hyperspectral images of scaled chili peppers purchased from various locations in Turkey are used in this study. Correct classification accuracy about 80% is obtained by using the extracted features.Keywords: Aflatoxins and Food Safety, Machine Vision, Texture Analysis, Local Discriminant Bases, Hyperspectral Imagingen_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontroltr_TR
dc.subjectComputer Engineering and Computer Science and Controlen_US
dc.titleNon-destructive testing of textured foods by machine vision
dc.title.alternativeMakine görme tekniği ile desensel gıdaların tahribatsız test edilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBilişim Sistemleri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid333462
dc.publisher.instituteEnformatik Enstitüsü
dc.publisher.universityORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid233762
dc.description.pages104
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess