Show simple item record

dc.contributor.advisorSarı, Ferda
dc.contributor.authorBirlik, Tuğçe
dc.date.accessioned2020-12-10T09:07:41Z
dc.date.available2020-12-10T09:07:41Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/224072
dc.description.abstractBu çalışmada nar kabuğundan asit ekstraksiyonu ile pektin ekstrakte edilmiştir. Pektin verimine etki eden sıcaklık, süre ve partikül boyutu yanıt yüzey yöntemi kullanılarak optimize edilmiştir. Optimizasyon sonucunda nar kabuğundan pektin ekstraksiyonu için optimum koşullar partikül boyutu için 468-568 µm, sıcaklık için 82 oC ve süre için ise 47.5 dakika olarak belirlenmiştir. Optimum koşullarda yapılan ekstraksiyon sonucunda pektin verimi % 25.96 olarak bulunmuştur. Ayrıca üretilen pektinin ekivalent ağırlığı 488.01 mg, metoksil içeriği % 5.74, esterleşme derecesi, % 47.43 ve anhidrogalakruronik asit içeriği ise % 68.64 olarak belirlenmiştir. Sonuçlar elde edilen pektinin düşük metoksilli pektin olduğu göstermiştir.
dc.description.abstractIn this study, pectin was extracted by acid extraction from pomegranate peel. The temperature, time and particle size affecting the pectin yield were optimized using the response surface method. As a result of optimization, optimum conditions for pectin extraction from pomegranate peel were determined as 468-568 µm for particle size, 82 oC for temperature and 47.5 minutes for extraction time. After the extraction at optimum conditions pectin yield was found to be 25.96 %. In addition, pectin that was produced had equivalent weigth of 488.01 mg, methoxyl content of 5.74 %, the degree of esterification of 47.43% and anhydrogalacturonic acid content of 68.64 %. The results showed that the obtained pectin was low methoxyl pectin.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleNar kabuğundan pektin ekstraksiyonu
dc.title.alternativeExtraction of pectin from pomegranate peel
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-28
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10308531
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid605517
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess