Nar kabuğundan pektin ekstraksiyonu
dc.contributor.advisor | Sarı, Ferda | |
dc.contributor.author | Birlik, Tuğçe | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:07:41Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:07:41Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-01-28 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/224072 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada nar kabuğundan asit ekstraksiyonu ile pektin ekstrakte edilmiştir. Pektin verimine etki eden sıcaklık, süre ve partikül boyutu yanıt yüzey yöntemi kullanılarak optimize edilmiştir. Optimizasyon sonucunda nar kabuğundan pektin ekstraksiyonu için optimum koşullar partikül boyutu için 468-568 µm, sıcaklık için 82 oC ve süre için ise 47.5 dakika olarak belirlenmiştir. Optimum koşullarda yapılan ekstraksiyon sonucunda pektin verimi % 25.96 olarak bulunmuştur. Ayrıca üretilen pektinin ekivalent ağırlığı 488.01 mg, metoksil içeriği % 5.74, esterleşme derecesi, % 47.43 ve anhidrogalakruronik asit içeriği ise % 68.64 olarak belirlenmiştir. Sonuçlar elde edilen pektinin düşük metoksilli pektin olduğu göstermiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, pectin was extracted by acid extraction from pomegranate peel. The temperature, time and particle size affecting the pectin yield were optimized using the response surface method. As a result of optimization, optimum conditions for pectin extraction from pomegranate peel were determined as 468-568 µm for particle size, 82 oC for temperature and 47.5 minutes for extraction time. After the extraction at optimum conditions pectin yield was found to be 25.96 %. In addition, pectin that was produced had equivalent weigth of 488.01 mg, methoxyl content of 5.74 %, the degree of esterification of 47.43% and anhydrogalacturonic acid content of 68.64 %. The results showed that the obtained pectin was low methoxyl pectin. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Nar kabuğundan pektin ekstraksiyonu | |
dc.title.alternative | Extraction of pectin from pomegranate peel | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-01-28 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10308531 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 605517 | |
dc.description.pages | 54 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |