Çeşitli içecek ve gıda örneklerinde ponceau 4R`nin belirlenmesi için yeni bir analitik yöntemin geliştirilmesi
dc.contributor.advisor | Elik, Adil | |
dc.contributor.author | Meral, Serhan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T09:07:41Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T09:07:41Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-02-03 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/224070 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalışmasında, bazı gıda ve içecek örneklerinde (pasta ürünleri, meyve suları, süt ürünleri ve şekerli ürünler) renk vermek için kullanılan sentetik gıda boyası Ponceau 4R'nin, ultrasonik destekli-bulutlanma noktası ekstraksiyonu (UA-CPE) yardımıyla zenginleştirilmesi sonrası spektrofotometre ile belirlenmesi için, basit, ucuz, duyarlı ve seçiciliği yüksek çevre dostu analitik yöntemi geliştirildi. Ponceau 4R, pH 6.0'da Cu(II) varlığında ekstraksiyon çözücüsü olarak polietilen glikol mono-p-nonilfenil eter (PONPE 7.5) kullanılarak sulu çözeltiden özütlenmiştir. pH, metal türü ve miktarı, sıcaklık, ultrasonik etki, solvent tipi, nanyonik yüzey aktif madde türü ve konsantrasyonu gibi değişkenler en uygun şekilde optimize edilmiştir. Optimum koşullar altında, yöntemin analitik özellikleri aşağıdaki gibidir; doğrusal çalışma aralığı 20-750 μg L-1; gözlenebilme sınırı, 6.5 μg L-1; ve ön deriştirme faktörü, 200. Ponceau 4R'nin 10 µg L -1 konsantrasyonu (n: 5) için elde edilen bağıl standart sapma (% BSS) % 2.8 idi. İki farklı konsantrasyon seviyesi için geri kazanım değerleri % 94.3- 104.2 arasındaydı. Yöntemin doğruluğu ve kesinliği, gün içi ve günler arası çalışmalarla değerlendirildi. Son olarak, yöntem çeşitli gıdalarda Ponceau 4R tayinine başarıyla uygulanmıştır. | |
dc.description.abstract | In this thesis, it was aimed to develop a simple, inexpensive, sensitive and highly selective environment friendly a new analytical method for spectrophotometric determination of the synthetic food coloring Ponceau 4R, which is used to give color in some food and beverage samples (pastry products, fruit juices, milk products and sugary products) after the enrichment by ultrasonic assisted cloud point extraction (UA-CPE). Ponceau 4R was extracted from the aqueous solution by using polyethylene glycol mono-p-nonylphenyl ether (PONPE 7.5) as extraction solvent at the presence of Cu (II) at pH 6.0. Variables such as pH, metal type and amount, temperature, ultrasonic effect, solvent type, type of nanionic surfactant and concentration were optimized. Under optimum conditions, the analytical properties of the method were as follows; linear operating range 20-750 μg L-1; detection limit, 6.5 μg L-1; and the pre-concentration factor, 200. The obtanied relative standard deviation (RSD) for the 10 µg L-1 concentration of Ponceau 4R (n: 5) was 2.8%. The recovery values for the two different concentration levels were ranged from 94.3% to 104.2%. Accuracy and precision of the method were evaluated by intra day and inter-day studies. Finally, the method was successfully applied for the determination of Ponceau 4R in various foods. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Çeşitli içecek ve gıda örneklerinde ponceau 4R`nin belirlenmesi için yeni bir analitik yöntemin geliştirilmesi | |
dc.title.alternative | Developing a new analytical method for determining ponceau 4R in various beverages and food samples | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-02-03 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10312223 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 606349 | |
dc.description.pages | 55 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |