Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirel, Yeltekin
dc.contributor.authorÖztürk, Mehmet Burak
dc.date.accessioned2020-12-10T08:51:46Z
dc.date.available2020-12-10T08:51:46Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-10-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/222048
dc.description.abstractSon yıllarda prevalansı giderek artan obezite, günümüzde küresel boyutlara ulaşmış bir halk sağlığı sorunu olarak düşünülmektedir. Dünya genelinde 1975'ten beri obezite sıklığı artmaktadır. Son zamanlarda yapılan birçok deneysel çalışmada bu artıştan genetik ve çevresel faktörlere ilave olarak bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerin de sorumlu olabileceği gösterilmiştir. İnsan mikrobiyotası 10-100 trilyon mikroorganizmadan oluşmaktadır. Bu sayı insan vücudundaki tüm hücre sayısının 10 katından fazladır. Her bireyde 160'tan fazla mikrobiyal sınıfın ve 1000-1150 arasında bakteri türünün olduğu tahmin edilmektedir.Toplumumuzda beslenme alışkanlığı, fiziksel aktivite, hijyen vb. durumların farklılıkları ve bu konuda ülkemiz insanlarına ait bir çalışma olmamasıyla birlikte obezite ile sonuçlanabilen bu ilişkinin daha iyi kavranabilmesi amacıyla obez ve sağlıklı bireylerin oluşturduğu iki farklı grubun fekal bakteriyel konsantrasyonlarını karşılaştırdık ve bu konsantrasyonlara etki eden metabolik parametreleri belirlemeyi amaçladık.Bu çalışma Eylül-Aralık 2018 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 35-65 yaş arasındaki obez bireylerde yürütüldü. Çalışmamıza toplam 14 obezite hastası ve 12 sağlıklı kontrol grubu hastası dahil edildi. Obezite dışında başka bir kronik hastalığın varlığı (diyabet, hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı, hipo/hipertiroidi, koroner arter hastalığı, insülin direncine neden olan polikistik over sendromu, akantozis nigrikans, lipoatrofi/lipodistrofi sendromları vb. durumlar), alkol ve sigara kullanımı dışlama kriterleri olarak kullanıldı. Ayrıca çalışma amaçlı alınan dışkı örneklerinden önce son 3 ay içerisinde ilaç (antimikrobiyal, antipsikotik, probiyotik, prebiyotik vb.) kullanılmamış olmasına dikkat edildi. Yaşı 35'den küçük, 65'ten büyük olanlar, gebe veya emziren bayanlar, 3 aydan daha kısa süreli cerrahi girişim öyküsü bulunanlar, eşlik eden herhangi bir hastalığı olanlar çalışmaya alınmadı. Çalışmamızın sonuçlarına cins düzeyinde bakıldığında fekal bakteriyel örneklerin toplamda %25,4 Bacteroides, %3,1 Parabacteroides, %44,6 Prevotella, %3,7 Prevotella (Paraprevotellacea ailesinden), %2,2 Succinivibrio'dan oluştuğunu görmekteyiz. Obezite ve kontrol grubu karşılaştırıldığında ise Bacteroides'in kontrol grubunda (%29,1) obezite grubuna (%21,7) göre yüksek olduğu, Parabacteroides'in kontrol grubunda (%4,2) obezite grubuna (%2) göre yüksek olduğu, Prevotella'nın obezite grubunda (%53,6) kontrol grubuna (%35,7) göre yüksek olduğu, Succinivibrio'nun obezite grubunda (%3,6) kontrol grubuna (%0,8) göre yüksek olduğu ve Akermansia cinsi kontrol grubunda (%0,3) bulunurken obezite grubunda görülmediği anlaşılmaktadır. Ayrıca yine obezite ve kontrol grupları arasında olguların fekal bakteriyel konsantrasyonları karşılaştırıldığında Rikenellaceae ve Ruminococcaceae düzeylerinde anlamlı derecede farklılık saptandı. Rikenellaceae ve Ruminococcaceae düzeylerinin her ikisininde sırasıyla p=0,016 ve p=0,036 değerleriyle kontrol grubunda fazla olduğu görülmüştür.Bağırsak mikrobiyotasındaki kantitatif değişiklikler obezitenin erken evrelerinden itibaren gözlenebilmektedir. Bu durum, metabolik hastalık risklerinin belirlenmesinde mikrobiyotanın bir belirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Böylece, bağırsak mikrobiyotasın modifikasyonu ile obezite ortaya çıkmadan engellenebilecek veya geciktirilebilecektir. Bu çalışmadan elde edilen veriler, devam edecek çalışmalarda bu hasta grubundaki faklı probiyotik yaklaşımlarına ve fekal transplantasyon tedavilerine yol gösterebilecektir. Anahtar Kelimeler: bağırsak, mikrobiyota, obezite
dc.description.abstractObesity, whose prevalence has been increasing in recent years, is considered as a public health problem that has reached global dimensions. Worldwide, the prevalence of obesity has been increasing since 1975. Several recent experimental studies have shown that changes in the intestinal microbiota may be responsible for this increase in addition to genetic and environmental factors. The human microbiota consists of 10-100 trillion microorganisms. This number is more than 10 times the total number of cells in the human body. Each individual is estimated to have more than 160 microbial classes and between 1000 and 1150 bacterial species.Nutritional habits in our society, physical activity, hygiene and so on. We compared the fecal bacterial concentrations of two different groups of obese and healthy individuals and aimed to determine the metabolic parameters affecting these concentrations in order to better understand this relationship, which may result in obesity.This study was conducted on obese individuals between the ages of 35-65 who applied to the Family Medicine Clinic of Sivas Cumhuriyet University Medical Faculty Hospital between September 2018 and December 2018. A total of 14 obesity patients and 12 healthy control group patients were included in the study. Presence of chronic disease other than obesity (diabetes, hypertension, chronic renal failure, chronic liver disease, hypo / hyperthyroidism, coronary artery disease, insulin resistance-causing polycystic ovary syndrome, acanthosis nigricans, lipoatrophy / lipodystrophy syndromes, etc.) smoking was used as exclusion criteria. In addition, it was ensured that no drug (antimicrobial, antipsychotic, probiotic, prebiotic, etc.) was used in the last 3 months before the stool samples taken for study purposes. Patients younger than 35 years, older than 65 years, pregnant or breastfeeding women, patients with a history of surgical intervention less than 3 months, and any accompanying disease were excluded from the study.When the results of our study are examined at the genus level, we see that fecal bacterial samples consist of 25.4% Bacteroides, 3.1% Parabacteroides, 44.6% Prevotella, 3.7% Prevotella (Paraprevotellacea family) and Succinivibrio 2.2%. When the obesity and control groups were compared, Bacteroides was higher in the control group (29.1%) than the obesity group (21.7%), and Parabacteroides was higher in the control group (4.2%) than the obesity group (2%), Prevotella was higher in the obesity group (%53.6) than the control group (%35.7), Succinivibrio was higher in the obesity group (3.6%) than the control group (0.8%) and Akermansia was higher in the control group (% 0.3), but not in the obesity group. In addition, when the fecal bacterial concentrations of the subjects were compared between obesity and control groups, a significant difference was found in Rikenellaceae and Ruminococcaceae levels. Rikenellaceae and Ruminococcaceae levels were higher in the control group with p = 0.016 and p = 0.036, respectively.Quantitative changes in the intestinal microbiota can be observed from the early stages of obesity. This suggests that microbiota can be used as a marker in determining metabolic disease risks. Thus, the modification of the intestinal microbiota can be prevented or delayed before obesity occurs. The data obtained from this study may lead to different probiotic approaches and fecal transplantation therapies in this patient group.Keywords: intestinal, microbiota, obesityen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAile Hekimliğitr_TR
dc.subjectFamily Medicineen_US
dc.titleObez ve sağlıklı bireylerin bağırsak mikrobiyotasının karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of intestinal microbiota of obesis and healthy individuals
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-10-22
dc.contributor.departmentAile Hekimliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmIntestines
dc.subject.ytmGastrointestinal microbiome
dc.subject.ytmMicrobiota
dc.subject.ytmObesity
dc.identifier.yokid10305388
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universitySİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid596709
dc.description.pages107
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess