Show simple item record

dc.contributor.advisorYücel, Ersin
dc.contributor.authorÇelik, Merve
dc.date.accessioned2020-12-10T08:42:09Z
dc.date.available2020-12-10T08:42:09Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/221529
dc.description.abstractYapılan bu çalışmada Lavandula x intermedia, Mentha x piperita ve Origanum onites bitkilerinin fenolik bileşiklerinin ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. En sık kullanılan antioksidan aktivite belirleme testlerinden olanFolin-Ciocalteu ayıracı (FCR) ile toplam fenolik yöntemi ile 2,2-Difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikal süpürme kapasitesi yöntemi kullanılmıştır. Ortalama toplam fenolik bileşik miktarı, Lavandula x intermedia için 0,649 mg GAE/ml, Mentha x piperita için 0,732 mg GAE/ml ve Origanum onites için 0,690 mg GAE/ml 'dir. En yüksek fenolik içerik M. x piperita 'da, daha sonra O. onites 'te, en düşük içerik ise L. x intermedia'da bulunmuştur. DPPH radikal süpürme aktivitesine göre IC50 değerleri L. x intermedia için 0,035 mg/ml, M. x piperita için 0,015 mg/ml ve O. onites için 0,039 mg/ml olarak bulunmuştur. Bulunan sonuçlara göre en yüksek radikal süpürme aktivitesini M. x piperita göstermiştir.
dc.description.abstractThe purpose of this study was to determine total phenolic compounds and antioxidant properties of Lavandula x intermedia, Mentha x piperita and Origanum onites. Folin-Ciocalteu and 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging capacity method, which are the most commonly used antioxidant activity determination methods, were used. The average amount of total phenolic compounds is 0.649 mg GAE/ml for Lavandula x intermedia, 0.732 mg GAE/ml for Mentha x piperita and 0.690 mg GAE/ml for Origanum onites. The highest phenolic content was found in M. x piperita, then in O. Onites and the lowest content in L. X intermedia. According to the DPPH radical scavenging activity, IC50 values were 0.035 mg/ml for L. X intermedia, 0.015 mg/ml for M. x piperita and 0.039 mg/ml for O. onites. According to the results, the highest radical scavenging activity showed M. x piperita.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titleLavandula x intermedia, Mentha x piperita ve Origanum onites`in toplam fenolik bileşik ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of total phenolic compounds and antioxidant properties of Lavandula x intermedia, Mentha x piperita and Origanum onites
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-04
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.identifier.yokid10253686
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid587905
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess