Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirel, Rasime
dc.contributor.authorAyva, Fatma
dc.date.accessioned2020-12-10T08:41:38Z
dc.date.available2020-12-10T08:41:38Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-04-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/221470
dc.description.abstractIsıya dirençli Aspergillus cinsi üyeleri oluşturdukları askospor adı verilen eşeyli üreme yapıları sayesinde uygulanan ısıl işlemlerden (75°C'de 30 dk gibi) etkilenmeyerek oda koşullarındaki depolama sırasında ürünlerde gelişmeye devam ederler ve bozulmalara neden olurlar. Isıya dirençli mikrofunguslar, ürünlerin biyokimyasal özelliklerini değiştirebilir ve büyük ekonomik kayıplara neden olurlar. Aspergillus cinsi üyeleri en sık karşılaşılan ısıya dirençli mikrofungus çeşitlerinden biridir. Bu organizmaların ana bulaşma kaynağı topraktır. Bu tez çalışmasında Eskişehir'deki tarım topraklarında ısıya dirençli Aspergillus cinsi üyelerinin biyoçeşitliliği araştırılmıştır. Eskişehir ilinin doğu, batı, kuzey ve güney bölgelerindeki nadas alanlarından dört farklı toprak örneği toplanmıştır. Toprak örneklerinde ısıl işlemi ve toprak seyreltme yöntemi kullanılarak izolasyon işlemi yapılmıştır. Saflaştırma aşamasından sonra, geleneksel yöntemler ve multilokus gen sekansı kullanılarak izolatlar teşhis edilmiştir. Isıya dirençli Aspergillus cinsine ait toplam 19 izolat teşhis edilmiştir.Anahtar Sözcükler: Aspergillus, Eskişehir, Isıya dirençli mikrofungus, Multilokus gen sekansı, Toprak
dc.description.abstractHeat resistant Aspergillus members are not affected by the heat treatments (for 30 minutes at 75 ° C) thanks to the sexual reproduction structures called as ascospor, they continue to develop in products during storage and cause deterioration. Heat resistant microfungi can alter the biochemical properties of the products and cause great economic losses. Members of the genus Aspergillus are one of the most common heat resistant microfungi. The main source of contamination of these organisms is soil. In this thesis, the biodiversity of members of the heat resistant Aspergillus genus was investigated in agricultural soils in Eskişehir province. For this purpose, four different soil samples were collected from fallow lands in east, west, north and south locations of Eskisehir Province. Isolation process was performed by using heat treatment of soil samples and the soil dilution method. After purification step, isolates were diagnosed by using conventional methods and multi locus gene sequencing. A total of 19 isolates of heat resistant Aspergillus were identified.Keywords: Aspergillus, Eskişehir, Heat resistant fungi, Multi locus gene sequencing, Soilen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleEskişehir topraklarından ısıya dirençli Aspergillus cinsiüyelerinin incelenmesi
dc.title.alternativeHeat resistant Aspergillus genus from Eskişehir soil examination of its members
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-07
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10322947
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid618831
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineTemel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess