Ağırlama işletmeleri yöneticilerinin bilgiye ve bilgi yönetimine yönelik yaklaşımları: Antalya`daki beş yıldızlı otel işletmeleri üzerinde bir uygulama
dc.contributor.advisor | Taner, Bahar | |
dc.contributor.author | Yilmaz, İbrahim Alpay | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T08:18:46Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T08:18:46Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/221013 | |
dc.description.abstract | Bilginin işletmeler için en önemli stratejik kaynak konumuna ulaşması nedeniyle, işletmelerin bilgi varlıklarını sistemli bir biçimde yönetmeleri bir zorunluluk halini almıştır.Uygun bir teknolojik, yapısal ve kültürel altyapı, nitelikli insan kaynağı ile birlikte bilgi yönetiminin ön koşullarını oluşturmaktadır. Böylece bilgiyi üretme, elde etme, düzenleme, saklama, paylaşma ve kullanma süreçleri aracılığıyla bilgiden değer yaratmak mümkün hale gelmektedir.Bu çalışmanın amacı, konaklama işletmeleri içinde en önemli grubu oluşturan otel işletmelerinde çeşitli düzeylerde çalışan üst ve orta düzey yöneticilerin bilgiye ve bilgi yönetimine yaklaşımlarını belirlemek ve yöneticilerin yaklaşımları, bilgi yönetimi altyapısı ve bilgi yönetimi arasındaki ilişkileri tespit etmektir.Araştırma, Antalya ilinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda yöneticilerin bilgi yönetimi algılarına ilişkin olarak Etkinlik, Bilginin İçselleştirilmesi, İnsan Sermayesi ve Kaynak olarak adlandırılan dört faktör elde edilmiştir. Ayrıca, bilgi yönetiminin mevcut bilgi yönetimi altyapısı ve insan sermayesi tarafından etkilendiği tespit edilmiştir. Mevcut bilgi yönetimi altyapısı bu etkiyi daha yüksek bir düzeyde açıklamıştır.Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Yönetimi, Bilgi Yönetimi Altyapısı, Bilgi Yönetimi Süreçleri. | |
dc.description.abstract | Knowledge has become the most valuable strategic resource of organisations. Therefore, it is vital that companies have to manage their knowledge assets in a systemmatic manner. An appropriate technological, structural and cultural infrastructure, as well as qualified human resources are prerequisites of knowledge management. Thus, it is possible to create an added value from the knowledge assets through the processes of creating, acquiring, organising, storing, sharing and applying knowledge.This study has been carried out in order to determine the perceptions of hotel managers on knowledge and knowledge management. It has been also carried out to determine the relationships between the managers? perceptions, knowledge management infrastructure and knowledge management.The study was conducted on five star hotel managers in Antalya. Four factors named as Effectiveness, Knowledge Internalization, Human Capital and Resource have been identified with respect to managers? perceptions on knowledge management. It has been also determined that knowledge management is affected by the existing knowledge management infrastructure and human capital. In fact, the existing knowledge management infrastructure has a stronger effect.Key Words: Knowledge, Knowledge Management, Knowledge Management Infrastructure, Knowledge Management Processes. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Bilgi ve Belge Yönetimi | tr_TR |
dc.subject | Information and Records Management | en_US |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | Ağırlama işletmeleri yöneticilerinin bilgiye ve bilgi yönetimine yönelik yaklaşımları: Antalya`daki beş yıldızlı otel işletmeleri üzerinde bir uygulama | |
dc.title.alternative | Perceptions of managers on knowledge and knowledge management in the hospitality industry: A study in five star hotels in Antalya | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Knowledge production | |
dc.subject.ytm | Knowledge maps | |
dc.subject.ytm | Information management system | |
dc.subject.ytm | Information sharing | |
dc.subject.ytm | Information management | |
dc.subject.ytm | Hotels | |
dc.subject.ytm | Information access | |
dc.subject.ytm | Information technology | |
dc.subject.ytm | Antalya | |
dc.subject.ytm | Information society | |
dc.identifier.yokid | 347041 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MERSİN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 253349 | |
dc.description.pages | 189 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |