Show simple item record

dc.contributor.advisorBirdir, Kemal
dc.contributor.authorAkgöl, Yasemin
dc.date.accessioned2020-12-10T08:17:42Z
dc.date.available2020-12-10T08:17:42Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/220851
dc.description.abstractTürkiye'yi ziyaret eden yabancı turistlerin gastronomi deneyimleri ve bu deneyimlerden hareketle Türk mutfağı hakkında bazı sonuçlar elde etmek ve gastronomi turizminin gelişimi için fikirler oluşturmayı amaçlayan bu araştırmada Türkiye'nin herhangi bir yurt içi destinasyonunu ziyaret edip İstanbul Uluslararası Atatürk Havalimanından dönen 293 yabancı turiste anket uygulanmıştır. Yabancı turistlere uygulandığından İngilizce olarak hazırlanan ankette, katılımcıların demografik özelliklerine, ziyaret ettikleri yiyecek içecek işletmelerinin atmosfer (ortam) ve personel özelliklerine, Türkiye'de bulunmalarına, yemek tercihlerine ve beğenilerine ilişkin sorular bulunmaktadır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, medyan, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistik yöntemler ve t-testi, ANOVA tekniklerine başvurulmuş, veriler sosyal bilimler için geliştirilmiş bir istatistik paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda yabancı turistlerin, Türkiye'yi tercih etme sebepleri arasında Türk mutfağına özgü yemekleri tatma sebebinin üçüncü sırada olduğu, Türk yiyeceklerini ve mutfağını beğenilerinin cinsiyete, eğitim düzeyine, medeni duruma, çocuk sahibi olma durumuna ve mesleğe göre farklılık göstermediği ancak yaşa, uyruğa ve ikamet edilen ülkeye göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Araştırmaya katılan yabancı turistlerin Türkiye'deki gastronomi tecrübesine yönelik tatmin düzeyinin, cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, çocuk sahibi olma, devamlı ikamet edilen ülke ve mesleğe göre anlamlı bir fark göstermediği medeni durum, çocuk sahibi olma durumu ve uyruğa göre anlamlı bir fark gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca yabancı turistlerin gastronomi deneyimleri sürecinde yiyecek içecek işletmeleri ve personelin özelliklerine yönelik en çok, personelin misafiri işletmeye girerken karşılanması ve çıkarken uğurlanması, yiyecek-içeceklerin tazeliği ve yiyecek-içeceklerin lezzeti özelliklerinden tatmin oldukları tespit edilmiştir. Anketi cevaplayan yabancı turistlerin çok önemli bir kısmı (% 93,2'i) ikamet ettikleri ülkeye döndüklerinde tanıdıklarına Türk gastronomisine ilişkin bilgi vereceğini belirtmiştir.Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Türk Mutfağı, Yabancı Turist
dc.description.abstractThis study aims to gets results about foreign tourists who visited Turkey and have gastronomic experiences about Turkish cuisine and action from these experiences to generate ideas for the development of gastronomic tourism. In that respect, the study was conducted with 293 foreign tourists who had just visited a destination in Turkey and leaving at Istanbul International Airport. The survey was prepared in English as it was designed to conduct with foreign tourists. The participants were asked to answer questions about their experiences on the food and beverage companies which they had their gastronomic experiences and also their opinions on the atmosphere, environment, personnel characteristics, food types and tastes. Data gathered is analyzed via Statistical Package Program for Social Sciences and for descriptive statistics mean, median, mode and standard deviation is applied. Independent samples T-Test and one-way ANOVA analysis were used to determine for other explanations. The results have shown that tasting Turkish cuisine became the third reason among the other reasons to visit Turkey, also the results show that the satisfaction with Turkish cuisine and Turkish food did not differ according to gender, education level, and marital statue or being a parent, however, it showed a difference for age groups, nationality and permanent residence country. Satisfaction level for the gastronomic experience of foreign tourists in Turkey participated in the research; constantly show statistically significance according to marital statue, having a child and nationality whereas, gender, age, education level, country of residence and occupation did not make a significance difference. Most of the respondents of the survey (93.2%) stated that they would give information on the Turkish gastronomy to their friends and families when they return to their country.Key Words: Gastronomy, Gastronomy Tourism, Turkish Cuisine, Foreign Touristsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleGastronomi turizmi ve Türkiye`yi ziyaret eden yabancı turistlerin gastronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeGastronomy tourism and an evaluation of gastronomy experiences of the foreign tourists visited Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmTourism
dc.subject.ytmTurkish cuisine
dc.subject.ytmLocal cuisine
dc.subject.ytmTourism species
dc.subject.ytmFood and beverage
dc.subject.ytmFood and beverage services
dc.subject.ytmTourists
dc.subject.ytmForeigners
dc.subject.ytmGastronomy
dc.identifier.yokid441043
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid322350
dc.description.pages139
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess