Show simple item record

dc.contributor.advisorBaykal, Tülin
dc.contributor.authorAkarsubaşi, İclal
dc.date.accessioned2020-12-10T08:06:55Z
dc.date.available2020-12-10T08:06:55Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/219991
dc.description.abstractTat algılaması; sistemik hastalıklar ve beslenme durumu ile yaşam kalitesinde anahtar rol oynamaktadır. Tat duyusunun azalmasının nedenlerinden biri; dünyada yaklaşık 100 milyon insanı etkileyen, kan şeker düzeyi yüksekliği ile karakterize kronik metabolik bir hastalık olan diyabetes mellitustur. Diyabet; tatlı, tuzlu ve acı solüsyonları farketme ve tesbit etme yeteneğini azaltmaktadır.DM'da tat bozukluğu görüldüğünü belirten çok sayıda çalışma olduğu halde bunun hangi mekanizmayla gerçekleştiği açık değildir.Çalışmamızda deneysel diyabet oluşturulmuş farelerde tat tomurcuğu hücrelerindeki T1R1, T1R2, alfa-gustducin ve serotonin immunreaktivitesinin değişimi ve diyabetin bu hücrelerin organellerinde yaptığı değişikliklerin elektron mikroskobik incelenmesi yapılmıştır. Işık mikroskobik değerlendirmede her iki grupta morfolojik olarak belirgin farkgörülmemiştir. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında; diyabet grubunda T1R1, T1R2 ve alfa-gustducin için İmmunohistokimyasal işaretlenme artmıştır. Diyabet grubunda serotoninle işaretlenme olmamıştır.Elektron mikroskopla bakıldığında tat tomurcuğunu oluşturan bazal , tip I, tip II ve tip III hücre kontrol ve diyabet grubunda görülmüştür. Ancak bu hücrelerin büyüklük, sayı, hücresel içerik ve organellerinde kontrol ve diyabet grubu arasında belirgin farklılıklar gözlenmiştir. Değişiklikler arasında tat tomurcuğunu oluşturan bazı hücrelerde sayıca azalma, mitokondri ve endoplazmik retikulumda morfolojik farklılık, lizozomal artış gibi bulgular yer almaktadır.Sonuç olarak diyabet sırasında alfa-gustducin, T1R1 ve T1R2 ekspresyonunun artması, azalan tat alma fonksiyonuna kompansatuar yanıt olarak değerlendirildi. Serotonin işaretlenmesinin olmaması diyabette tat iletiminin başka bir mekanizmayla gerçekleştiğini düşündürdü.
dc.description.abstractTaste detection plays a key role in the quality of life together with systemic diseases and nutrition. One of the many reasons for the deterioration of the ability of taste detection is diabetes mellitus which is a chronic metabolic disease affecting approximately 100 millions of people worldwide and characterized by high plasma glucose levels. Diabetes is deteriorating the ability to detect and distinguish sweet, salty, and bitter solutions.Despite the fact that there are numerous studies indicating taste disorder in DM, the mechanism behind this is still not clear.In our study, we have examined T1R1, T1R2, alpha-gustducin and serotonin immunoreactivity changes in taste buds in diabetes induced mice and the effects of diabetes on the organelles of these cells by using an electron microscope. In the light microscopic evaluation, there was no significant morphologic difference between the two groups. In comparison to the control group, there was an increased immunohistochemical labeling for T1R1, T1R2, alpha-gustducin but no serotonine labeling in the diabetes group.In electronmicroscopic examination, basal, type I, type II and type III cells that are forming taste buds have been detected both in the control and in the diabetes groups. However, significant differences have been observed in the size, number, cell content and organelle of these cells. Decrease in the number of some cells forming taste buds, morphologic difference in mitochondria and endoplasmic reticulum and lisosomal increase were some of the differences observed in our findings.As a conclusion, the increase of alpha-gustducin , T1R1 and T1R2 expression in diabetes has been evaluated as a compensatory response to the deterioration of taste detection function. The absence of serotonin labeling suggests that another mechanism is responsible for taste transduction.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHistoloji ve Embriyolojitr_TR
dc.subjectHistology and Embryologyen_US
dc.titleDiyabetik farelerin tat tomurcukları morfolojisinde ve tat reseptör hücrelerinde görülen değişikliklerin ince yapı düzeyinde ve immunohistokimyasal incelenmesi
dc.title.alternativeUltrastructural and immunohistochemical examination of the changes in the morphology of taste buds and taste receptor cells in diabetes induced mice
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHistoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDiabetes mellitus
dc.subject.ytmSerotonin
dc.subject.ytmMice
dc.subject.ytmTaste buds
dc.subject.ytmTaste
dc.subject.ytmImmunohistochemistry
dc.subject.ytmTongue
dc.subject.ytmReceptors
dc.identifier.yokid368598
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid281147
dc.description.pages97
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess