Show simple item record

dc.contributor.advisorYüksel, Altan
dc.contributor.authorSoytoprak, Soner
dc.date.accessioned2020-12-10T08:06:20Z
dc.date.available2020-12-10T08:06:20Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/219851
dc.description.abstractKozmetik endüstrisinde farklı formülasyonlar şeklinde kullanılan kayısı çekirdeğinin yağı deride; nemlendirici, yumuşatıcı ve koruyucu etki gösterdiği öne sürülen sıvı bir yağdır. Günümüzde kayısı çekirdeği yağı içeren krem tarzında pek çok piyasa preparatı bulunmaktadır. Çalışmamızda, kayısı çekirdeğinin yağı ile hazırlanan formülasyonlar ile piyasadan temin edilen ürünlerin; deriyi nemlendirme ve yağlandırma etkileri incelenerek, piyasada bulunan ürünlerin kullanılabilirliği test edilmiştir.Bu amaçla, piyasada bulunan 7 farklı krem tarzı ürüne kullanılabilirliğini belirlemek amacıyla; pH, viskozite ve mikrobiyolojik kontaminasyon testi uygulanmıştır. Ayrıca, kold krem ve hidrofilik merhem bazlı sıvağlardan yararlanılarak, % 0.5-3 a/a oranlarında kayısı çekirdeği yağı içeren formülasyonlar karşılaştırma amacıyla hazırlanmış ve aynı testler bu formülasyonlara da uygulanmıştır. Ayrıca, ürünlerin stabilitesi hakkında bilgi edinmek için tüm formülasyonlar +4 ve 30 ? C'da stabilite testlerine tabi tutulmuştur.Yapılan çalışmalar sonucunda; tüm formülasyonların; pH'sının 5.5-6.5 arasında, viskozluğun ise 60-70.000 cps olduğu ve kullanıma uygun oldukları tespit edilmiştir. Mikrobiyolojik testler sonucunda; 1 formülasyon hariç kontaminasyona rastlanmamıştır. Stabilite çalışması sonucu; tüm formülasyonlarda belirgin bir viskozite düşüşü gözlemlenmiştir.Yapılan salon testlerinde ise, krem tarzı merhemlerin deriyi yağlandırmadığı, sürüldüğü anda nem artışı sağladığı ancak; sürekli kullanımın bunu kalıcı hale getirmediği görülmüştür.
dc.description.abstractRecently, apricot oil has gained importance in Turkey and the rest of the world as a popular natural product that has been used to reduce wrinkles while moisturizing skin. Although there are many cosmetic creams prepared with apricot oil in the local market, no significant study conducted to determine the efficacy of such product was found in literature. For this reason, in this study, 7 different apricot oil containing creams were collected from the market and pH, viscosity and microbiological contamination tests were conducted to determine the usability of the products. Futhermore, the apricot oil creams were prepared using cold cream and hydrophilic ointment (% 0.5 ? 3.0 w/w) as excipients in our laboratory for the purpose of comparison. They were also subjected to the same tests. In addition, all formulations were undergone accelerated stability tests at 4 ? and 30 ? C.As a result, pH of all formulations were determined as in the range of 5.5-6.5 and viscosity as 60-70,000 cps. They were found suitable for daily use. With one exception, no microbiological contamination was determined. Significant reduction in viscosity was found in all formulations in the end of the stability study.Salon tests revealed that cream type ointment formulations can be spread on skin without greasing. Moisture level of the skin increases immediately after the application. However, this increase is not continuous upon routine use.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleKayısı yağı içeren kremlerin deri üzerine etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeEffect of the creams bearing apricot seed oil on the skin moisture and sebum
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFarmasötik Teknoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPlant oils
dc.subject.ytmApricot
dc.subject.ytmOintments
dc.subject.ytmSkin
dc.subject.ytmSkin diseases
dc.subject.ytmHumidification
dc.identifier.yokid380216
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid267291
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess