Show simple item record

dc.contributor.advisorŞahin, Nefise Özlen
dc.contributor.advisorYalın, Serap
dc.contributor.authorEktiren, Serhat
dc.date.accessioned2020-12-10T08:05:38Z
dc.date.available2020-12-10T08:05:38Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/219683
dc.description.abstractÖZETBu çalışmada, sindirim enzimlerinden pankreatinin replasman tedavisinde kullanılmak üzere enzim imobilizasyonu sağlayan sodyum aljinat ve poli(vinil alkol)/sodyum aljinat (PVA/Na-Alg)'ın mikroküreleri hazırlanıp karakterize edildi. Boncuk formunda hazırlanan mikroküreler sıvıda olgunlaştırma yöntemi ile baryum klorür ile çapraz bağlanarak hazırlandı. Kullanılan polimerler, etkin madde ve mikrokürelerin ön formülasyon çalışmaları kapsamında ilaç-polimer geçimliliğinin belirlenmesi açısından Fourier transform infrared (FTIR) spektroskopisi ile karakterize edildi. Polarize ve taramalı mikroskopla incelenen mikrokürelerin boncuk formunda küresel tabiatlı yapıda olduğu doğrulandı. Hazırlanan boncuklar, ayrıca partikül çapı, denge şişme değerleri, aşınma oranları, tutuklama değerleri ve salım profilleri ile tanımlandı. Çapraz bağlama süresi ve çapraz bağlayıcı konsantrasyonu arttıkça % tutuklama veriminin azaldığı görüldü. Boncuk çaplarının ise çapraz bağlama süresi ve çapraz bağlama derişimi arttıkça azaldığı gözlendi. Pankreatin salım çalışmaları üç pH değerinde, sırasıyla 1,2; 6,8 ve 7,4'de gerçekleştirildi ve salım ortamının pH değeri arttıkça yüzde yığılmalı salımın arttığı gözlendi. Na-Alg boncuklarından pankreatin salımının ve % tutuklama veriminin ilaç/polimer oranı arttıkça arttığı belirlendi. Bununla birlikte pankreatin salımının PVA/Na-Alg mikrokürelerde ilaç/polimer oranı arttıkça azaldığı ve % tutuklama veriminin ise arttığı gözlendi. Ayrıca mikrokürelerde PVA miktarındaki artış pankreatin salımını azaltırken tutuklama verimini arttırdı. Boncukların hazırlanması ve salım için en iyi koşullar; çapraz bağlayıcı derişimi: 0,1 M BaCl2, ilaç/polimer oranı: 1/1 ve pH:6,8 olarak belirlendi. Bu koşullarda en yüksek salım 2 saat sonunda kütlece % 92.45 olarak bulundu.
dc.description.abstractABSTRACTIn this study, microspheres of sodium alginate (Na-Alg) and poly(vinyl alcohol)/sodium alginate (PVA/Na-Alg) were prepared to immobilize the digestive enzyme, pancreatin, to be used in enzyme replacement therapy. Microspheres were prepared in the form of beads employing the liquid curing method by crosslinking with barium chloride. In pre-formulation studies, active drug substance, polymer, and crosslinking agent used in preparation of micropsheres were characterized for drug-polymer compatibility by Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy. The results of polarized and scanning electron microscopy (SEM) confirmed the spherical, beads type nature of the microspheres.Beads were also characterized by particle diameters, equilibrium swelling values, erosion ratios, entrapment efficiencies and release profiles. It has been observed that percent entrapment efficiency decreased by increasing crosslinking time and increasing crosslinker concentration. Bead diameters decreased by increasing crosslinking time and increasing crosslinker concentration. The release studies were carried out that three pH values 1,2; 6,8 and 7,4, respectively. It was observed that as the pH of the medium increased percentage of cumulative release increased. It has been determined that pancreatin release from Na-Alg beads and percent entrapment efficiency increased by increasing drug/polymer ratio. Additionally, by increasing drug/polymer ratio in PVA/Na-Alg beads, pancreatin release decreased, but percent entrapment efficieny increased. Moreover, increase in PVA content in beads, decreased the pancfreatin release, however, increased the percent entrapment efficiency. Optimum conditions for the preparation and the release of pancreatin from the beads were determined as crosslinker concentration: 0,1 M BaCl2, drug/polymer ratio :l/8 and pH:6.8. The amount of drug released under this conditions was found as % 92.45 by weight at the end of 2 hours.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleEnzim replasman tedavisinde kullanılmak üzere pankretin boncuklarının hazırlanması ve karekterizasyonu
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFarmasötik Teknoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10087266
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid419939
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess