Show simple item record

dc.contributor.advisorBirbiçer, Handan
dc.contributor.authorAzazoğlu Erbek, Sevil
dc.date.accessioned2020-12-10T08:03:14Z
dc.date.available2020-12-10T08:03:14Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-06-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/219114
dc.description.abstractPerioperatif dönemde gelişebilen hipotermi birçok olumsuz klinik sonuçla ilişkilidir. Özellikle pediyatrik hastalar, hipotermiye ve buna bağlı gelişebilecek solunum sıkıntısı, metabolik asidoz, hipoglisemi, hipoksemi, kardiyak bozukluklar, koagülopati ve yara yeri enfeksiyonu gibi komplikasyonlara erişkinlere göre daha duyarlıdırlar. Bu çalışmada pediyatrik hasta grubunu preoperatif karbonhidrattan zengin beslemenin, ısı regülasyonuna olan etkisinin araştırılması amaçlandı.Çalışmaya çocuk cerrahisi tarafından elektif şartlarda operasyon planlanan, dahil edilme kriterlerine uyan ve yaşları 2-15 arasında değişen toplamda 40 pediyatrik hasta dahil edildi. Hastalar rastgele olarak iki gruba ayrıldı: Grup S (cerrahi operasyondan 3 saat önce oral yoldan sadece 5 ml kg-1 dozunda su verilen hasta grubu, n=20) ve Grup K (cerrahi operasyondan 3 saat önce oral yoldan sadece 5 ml kg-1 dozunda karbonhidrattan zengin berrak sıvı verilen hasta grubu, n=20). 36.0oC'den daha düşük değerler hipotermi olarak kabul edildi. Hastalar standart monitörizasyona ek olarak timpanik termometre ile vücut ısıları serviste, ameliyathaneye alındıklarında, indüksiyon öncesi ve indüksiyon sonrası 5.dk, 10.dk, 15.dk, sonrasında her 15 dk'da bir ve postoperatif derlenme ünitesinde olmak üzere düzenli aralıklar ile ölçülerek kaydedildi. İstatistiksel olarak p<0.05 değeri anlamlı kabul edildi.Demografik veriler bakımından gruplar arası farklılık saptanmadı. İntraoperatif 15.dk'dan itibaren ve sonraki tüm ölçümlerde Grup K'daki hastaların ortalama vücut ısıları Grup S'ye göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Postoperatif komplikasyon olarak bulantı-kusma Grup S'de %15 (n=3) bulunurken, Grup K'da hiçbir hastada bulantı-kusma görülmedi.Pediyatrik hastaların vücut yüzey alanları ağırlıklarına göre daha geniş olduğu için erişkinlere göre perioperatif hipotermiye daha yatkındır. Preoperatif karbonhidrat yüklemesinin termogenezisi stimüle ederek hipotermi gelişme riskini azalttığını görmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Hipotermi, oral karbonhidrat, pediyatrik anestezi, termoregülasyon
dc.description.abstractThe Effect of Preoperative Oral Beverage Given on Intraoperative Hypotermia in Pediatric PatientHypothermia that may develop in the perioperative period is associated with many adverse clinical outcomes. In particular, pediatric patients were more susceptible to hypothermia and related complications such as respiratory distress, metabolic acidosis, hypoglycemia, hypoxemia, cardiac disorders, coagulopathy, and wound infection than adults. In this study, the effect of preoperative carbohydrate-rich feeding on temperature regulation in pediatric patients was investigated.A total of 40 pediatric patients aged between 2 and 15 years whose operations are planned for elective conditions by pediatric surgery and suitable for the inclusion criteria were included in this study. Patients were randomly divided into two groups: Group S (group of patients who was given only 5 ml kg-1 of water orally 3 hours before surgery, n = 20) and Group K (group of patients who was given only 5 ml kg-1 of carbohydrate-rich clear liquid orally 3 hours before surgery n = 20). Values less than 36.00C were accepted as hypothermia. In addition to standard monitoring, patient's body temperature was measured and saved at regular intervals with a tympanic thermometer such as in the service, in the operating room, before induction and 5 minutes, 10 minutes, 15 minutes, and thereafter every 15 minutes after induction, and in the postoperative recovery unit. P <0.05 was considered statistically significant.There was no difference detected between the groups in terms of demographic data. Intraoperative 15 minutes from and after all measurements, the mean body temperatures of the patients in Group K were found to be statistically significantly higher than those of Group S. As postoperative complications, while nausea-vomiting was found to be 15% (n = 3) in Group S, was not seen in Group K.Pediatric patients are more prone to perioperative hypothermia than adults because their body surface area is larger in weight. We observe that preoperative carbohydrate loading reduces the risk of hypothermia by stimulating thermogenesis. Keywords: Hypotermia, oral carbohydrate, pediatric anesthesia thermoregulationen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAnestezi ve Reanimasyontr_TR
dc.subjectAnesthesiology and Reanimationen_US
dc.titlePediyatrik hastalarda operasyon öncesi oral sıvı verilmesinin intraoperatif hipotermiye etkisi
dc.title.alternativeThe effect of preoperative oral beverage given on intraoperative hypotermia in pediatric patient
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-06-09
dc.contributor.departmentAnesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10324545
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityMERSİN ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid622869
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess