Show simple item record

dc.contributor.advisorKüntay, Esin
dc.contributor.authorİlgiç, Meziyet
dc.date.accessioned2020-12-10T07:43:08Z
dc.date.available2020-12-10T07:43:08Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/218506
dc.description.abstractÖZET Toplam kalite yönetiminin, endüstri işletmeleri için ekonomik acxdan sağladığı yararların ve insanla ilgili sos yal sisteme getirdiği katkıların araştırıldığı bu çalışma, altı ana bölümden oluşmaktadır. Giriş birinci bölüm olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde TKK (Toplam Kalite Kontrol) kısaca tanımlanarak, `Kalite` ve bir teknik olarak `Toplam Kalite Kontrol` gibi temel kavramlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde, tarihsel süreç içerisinde, Toplam Kalite Konrolun ortaya çıkışı ve gelişimi ele alınmıştır. Anlayışı bir bütün olarak uygulayan ve İkinci Dünya Sava- şı'ndan sonra bu anlayışla, uluslararası rekabet ortamında başarıya ulaşan Japonya incelenmiştir. Söz konusu yönet sel anlayışın Japonya'da başarılı olmasının nedenlerinden biri olan toplumsal ilişkiler sistemine kısaca değinilmiştir. Dördüncü bölümde ise, bir yönetimin `Toplam` (TKK) olarak adlandırılabilmesinin hangi öğeleri yapısında bulun durmasıyla mümkün olabileceği üzerinde durulmuştur. Bun lar, işletmedeki iletişim ve yaratıcılığın disiplin altına alındığı `Kalite Çemberleri`, `İstatistiksel Proses Kont rol` ve yardımcı öge olarak `Yönetimin Desteği` olarak or taya konmuştur.Sonuç olarak, asxl meseleyi kaliteyi yaratacak ve devamını sağlayacak dinamik sistemin organizasyonu nun oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bu organizasyonun, beklenenleri gerçekleştirebilmesi ise, yönetim ve ça lışanların `katılımlarının` sağlanması ile mümkün ola bilmektedir.
dc.description.abstractSUMMARY This thesis investigates the economical contributions of total quality control management in industrial organisations and the human factors associated with it. There are 6 main sections. First section is the introduction, in the second section fundamental concepts such as `Quality` and `Total Quality Control Technique` have been explained. The third section deals with the origin and the historical development of Total Quality Control (TQC) System. The successful application of the system in Japan after the second world war together with the human factors contributing to its success has been particularly emphasized. The fourth section discusses the essential elements of a TQC System such as `Quality Circles, `Statistical Process Control` and `Management Support`. In the fifth section the condition of various industrial organisations with respect to total quality control concept has been investigated. Sixth section is the conclusion. It has been concluded that the success of a quality control system in an organisation necessiates the contribution of the employees and the support of management as well as an effective and dynamic system.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleToplam kalite kontrolun endüstri işletmelerine katkıları
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmProduction
dc.subject.ytmQuality control
dc.subject.ytmIndustry businesses
dc.subject.ytmTotal quality control
dc.identifier.yokid17503
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityMİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid17503
dc.description.pages93
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess