Show simple item record

dc.contributor.advisorSezerman, Osman Uğur
dc.contributor.authorYilmaz, Hazal
dc.date.accessioned2020-12-10T07:34:23Z
dc.date.available2020-12-10T07:34:23Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/216752
dc.description.abstractBacillus thermocatenulatus lipazı (BTL2) üç boyutlu yapısı bilinen (PDB ID: 2W22) termokararlı bir enzimdir. Amino ve karboksi uçları birbirinden oldukça uzakta bulunan diğer lipaz yapılarına kıyasla Bacillus thermocatenulatus lipazının amino ve karboksi uçları birbirine yakın bir mesafede (<5 Å) bulunmaktadır. Dairesel protein omurgasına sahip diğer proteinler için protein uçlarının birbirine yakınlığının termal stabiliteye olan katkısı gösterilmiştir. Bu açıdan yola çıkarak, bu tez protein uçlarının lipaz stabilitesine olan etkisini araştırmaktadır. Bu araştırma için N7G, N7Q ve R5C-A6C-N5C-S386C-L387C-R388C olarak üç farklı BTL2 mutantı kullanılmıştır. BTL2'nin protein omurgası ucundaki en yakın teması yan zincirdeki N7 ve ana zincirdeki L387 rezidüsü arasındaki hidrojen bağı oluşturmaktadır. N7G ve N7Q mutasyonlarında hidrojen bağının etkisi araştırılırken, diğer mutasyonda ise amino ucundan ardışık üç rezidü (5-6-7) ve karboksi ucundan ardışık üç rezidü (386-387-388) sistein amino asitine çevrilerek uçlar arası disülfit bağı kurulması amaçlanmıştır. BTL2 ile birlikte üç mutant BTL2 proteini, protein mühendisliği rutin yöntemlerinden olan yönlendirilmiş mutagenez, ligasyondan bağımsız klonlama, heterolog protein ekspresyonu ve afinite purifikasyonu kullanılarak yüksek saflıkta elde edilmiştir. Doğal BTL2 ve mutant proteinlerin termoaktivite, termostabilite ve subsrat seçiciliği profilleri enzim aktivite analizleri ile karakterize edilmiştir. Ayrıca bütün lipazların ikincil yapıları ve erime sıcaklıkları CD spektroskopi yöntemi ile belirlenmiştir. Sonuçlar, üç mutasyonun da termostabiliteye, termoaktiviteye ve subsrat seçiciliğine büyük bir etkisi olmadığı yönündedir. Ayrıca protein uç kısmındaki hidrojen bağı mutasyonlarının, protein bütünlüğüyle ve protein aktif bölgesinin termal stabilitesiyle ilgisi olmadığı gösterilmiştir. Hidrojen bağı mutasyonlarından farklı olarak üçüncü mutant, BTL2'nin termoaktivitesini ve termal stabilitesini düşürmüştür. Bu bulgu, protein ucundaki sistein amino asitlerinin aktif bölge ve lipaz yapısının destabilizasyonuna neden olduğunu göstermektedir. Optimum stabiliteye sahip protein analogları üretmek gibi protein omurgasında yapılan modifikasyonların olası etkileri düşünüldüğünde, bu tez protein uçlarındaki modifikasyonların lipaz karakteristiğine olan etkisini analiz etmeyi amaçlamıştır. Genel olarak, protein uçlarındaki modifikasyonlar protein aktif bölgesini etkilemeden optimum özelliklere sahip lipaz değişkenleri üretmek için kullanışlı olacaktır.
dc.description.abstractBacillus thermocatenulatus lipase (BTL2) is a thermostable enzyme with a known three dimensional structure (PDB ID: 2W22). The N- and C- termini of protein backbone in this structure seated very close to each other (<5 Å), unlike to other lipase structures having their termini located fairly apart from each other. For other proteins that possess circular backbone, the close proximity of the protein termini has been shown to contribute to thermal stability. From this perspective, the protein termini and particularly its impacts on lipase stability are investigated in this thesis. During these investigations, three BTL2 variants are used and explicitly these are N7G, N7Q and R5C-A6C-N5C-S386C-L387C-R388C. The closest contact of the backbone termini is a hydrogen bond formed by the side chain of 7th asparagine and the main chain of L387. In the first two mutations N7G and N7Q, the impact of this hydrogen bond is investigated, while in the third mutation three consecutive residues from the N-terminus (5-6-7) and from the C-terminus (386-387-388) are substituted with cysteines aiming to induce a disulfide bond in the third mutant. Along with the native BTL2, three mutants are obtained in high purity via application of various molecular biology and protein engineering routines including site-directed mutagenesis, ligation-independent cloning, heterologous protein expression and affinity purification methods. The native BTL2 and the mutants are subsequently characterized in enzyme activity assays to determine their thermoactivity, thermostability and substrate selectivity profiles. Furthermore the far-UV circular dichorism (CD) spectra are collected for all lipases to analyze their secondary structure and melting temperatures. The results indicated that all three mutations did not have any significant effects on thermal stability, thermoactivity and substrate selectivity of native BTL2 suggesting that the modification of the hydrogen bond at the lipase termini is not related to the integrity and thermal stability of the catalytic domain. Different from the hydrogen bond mutants, the third mutant showed significant decrease in the thermoactivity and thermal stability of the native BTL2. This particular finding suggested that the cysteine substitutions at the termini caused destabilization of the active site and overall structure of the lipase. Considering the possible implications of the modification of the protein backbone such as generation of protein analogues with optimal stabilities, this thesis aimed to analyze the impacts of the modifications of the termini on the lipase characteristics. Overall, it has been concluded that such modifications of the termini would be useful in generation of lipase variants with optimal features without affecting the core domains.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.titleModifications on protein termini of Bacillus thermocatenulatus lipase and their impacts on activity and stability
dc.title.alternativeBacillus thermocatenulatus lipazı protein uçlarının modifikasyonu ve bu modifikasyonların aktivite ve stabiliteye olan etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid10027503
dc.publisher.instituteMühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySABANCI ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid389503
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess