Show simple item record

dc.contributor.advisorTunalı, Sevim
dc.contributor.authorÇimen, Esra Şule
dc.date.accessioned2020-12-10T07:29:18Z
dc.date.available2020-12-10T07:29:18Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-02-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/215287
dc.description.abstractValproik asit (VPA) anksiyete bozuklukları, bipolar bozukluklar, migren ve epileptik hastalıkların tedavisinde etkin ve yaygın kullanılan bir ilaçtır. Birçok çalışmada valproik asidin uzun süreli kullanımına bağlı olarak pankreatit, karaciğer toksisitesi, deri döküntüsü ve tremor gibi yan etkilerin ortaya çıktığı bildirilmektedir. Pazı (Beta vulgaris L. var. cicla) dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen yapraklı bir sebzedir. Birçok çalışmada pazının antioksidan, antidiabetik, antikolinesteraz, antitümör ve karaciğer koruyucu etkilerinin olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada sıçanlarda VPA ile oluşturulan toksisitede beyin hasarı üzerine pazının koruyucu etkileri incelenmiştir. Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre pazının VPA ile oluşturulan beyin hasarına karşı koruyucu ve antioksidan etki gösterdiği bulunmuştur.
dc.description.abstractValproic acid (VPA) is widely a potent and used drug in the treatments of anxiety disorders, bipolar disorders, migrene and epileptic diseases. In several studies, it is reported that depending on long-term usage of VPA there occur side effects such as pancreatitis, liver toxicity, skin rash and tremor. Chard (Beta vulgaris L. var. cicla) is a leafy vegetable cultivated in many parts of the world. In many studies, it has been reported that chard has antioxidant, antidiabetic, anticholinesterase, antitumor and liver protective effects. In this study, there was investigated the protective effects of chard on brain damage in valproic acid induced toxicity in rats. According to the results obtained in our study, it has been found the chard has a protective and antioxidant effect on brain damage induced by VPA.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleSıçanlarda valproik asit ile oluşturulan toksisitede beyin hasarı üzerine pazının koruyucu etkileri
dc.title.alternativeProtective effects of chard on brain damage in valproic acid induced toxicity in rats
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-02-14
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10225642
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA
dc.identifier.thesisid531773
dc.description.pages85
dc.publisher.disciplineBiyokimya Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess