Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzgen Arun, Özge
dc.contributor.authorÖncü, Neşe Asli
dc.date.accessioned2020-12-10T07:29:10Z
dc.date.available2020-12-10T07:29:10Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-06-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/215251
dc.description.abstractÇalışmada, doğal jeotermal kaynaklardan izole edilen Geobacillus stearothermophilus izolatı kullanılarak biyolojik indikatör geliştirme çalışmaları yapıldı. Bu amaçla çalışmada kullanılacak Geobacillus stearothermophilus'nin izolasyon ve identifikasyonunu gerçekleştirildi , izole edilen bakterinin stok suşları hazırlanarak spor üretimi gerçekleştirildi. Daha sonra biyolojik indikatör test örnekleri hazırlanıp ısı direnç performans çalışmaları tamamlanıp, ek olarak geliştirilen biyolojik indikatör sonuçları ile ticari kit arasındaki `D değeri`, `Z değeri` ve Canlılık/ölüm çalışması uyumu değerlendirildi.Üretmiş olduğumuz biyolojik indikatörlere ait üç ayrı parti için (Parti No: I, II, III) D121. ̊C değeri sırasıyla 2,35, 2,07 ve 3,60 dakika olarak tespit edildi; FDA ve ISO 11138-2 2017 standartlarına göre G. stearothermophilus içeren buharlı ısı biyolojik indikatörler için belirlenen D121 ̊C ≥1,5 dakikanın üzerinde olduğu için kabul edilen değerlerde bulundu. Çalışmada üretilmiş olan üç ayrı parti biyolojik indikatörün (Parti No: I, II, III),`Z` değerleri sırasıyla 5,98; 6,01; 7,91 olarak belirlendi. Değerler standartlarda istenen `Z` değeri ile uyumlu bulundu (≥ 6 ̊C). Elde edilen bulgular doğrultusunda ticari kitle karşılaştırıldığında, üretilen biyolojik indikatörlerin benzer sonuçlara sahip olduğu ve kullanılabilirliği ispatlandı.
dc.description.abstractThe aim of this study; is to investigate and validate new developed biological indicator containing the thermophilic bacteria Geobacillus stearothermophilus which was originally identified and characterized form various hot springs in Turkey. Additionally the performance of this biological indicator will be compared with commercial imported kits. In accordance with this purpose; initially, the bacteria were isolated, then reproduction of stock cultures and spore production of the bacteria were performed. Then by biological indicator test samples were prepared, heat resistance performance studies were completed. In addition, the compliance between the results of the biological indicator and the commercial kit was evaluated. In our study, the D121 ̊C values for three batches (Batch no: I, II, III) ranged from as 2,35, 2,07 and 3,60 min respectively. For steam sterilization biological indicator, a minumum D121̊C value of 1,5 min is recommended by FDA and ISO 11138-2 2017 and our experimental data indicated that the three ''D` values are acceptable according to these standards. It is also stated that the calculated ''Z` values should be ≥ 6 ̊C. Z values for three batches (Batch no: I, II, III) ranged from as 5,98; 6,01; and 7,91 min respectively. These values are also accepted values according to these standards. As a result, the results of our study have shown that the performance of our batch results is comparable to that of commercial imported kits.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleYeni geliştirilen doğal kaynaklı bir sterilizasyon biyolojik indikatörünün geçerli kılma çalışmasının yapılması ve performansının ticari kitlerle karşılaştırılması
dc.title.alternativeA newly developed natural-source biological indicator is validated for use steam sterilization cyles and the performance is compared with commercial kits
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-06-23
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBioindicator
dc.subject.ytmSpores
dc.subject.ytmGeobacillus stearothermophilus
dc.identifier.yokid10221446
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA
dc.identifier.thesisid530656
dc.description.pages92
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess