dc.contributor.advisor | Enç, Nuray | |
dc.contributor.author | Boy, Yasemin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T07:27:06Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T07:27:06Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-10-07 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/214752 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma, kalp yetersizliği hastalarının beslenme davranışlarının belirlenmesi amacıyla metodolojik olarak yapıldı.Araştırmanın evrenini Eylül 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Tokat Devlet Hastanesi kardiyoloji polikliniklerine başvuran 472 hasta oluşturdu. Veri toplama aracı olarak hasta tanılama formu ve araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda beşli likert tipte hazırlanan 124 maddeden oluşan taslak ölçek kullanıldı. 124 maddeden oluşan taslak ölçek uzman görüşlerinin değerlendirilmesinden sonra dörtlü likert tipte 49 maddelik taslak ölçek şekli ile veriler toplandı.Verilerin analizinde KMO-Barlett testi, KGİ, AFA, Cronbach alfa ve pearson momentler çarpımı korelasyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Kalp Yetersizliğinde Beslenme Davranışları Ölçeği (KYBDÖ) 4 alt boyut (sağlıklı alışkanlıklar, tuz kısıtlaması, şeker kısıtlaması, retansiyonu önleme) ve 19 maddeden oluşmuştur. Oluşan ölçeğin ''Sağlıklı Alışkanlıklar'' alt boyutu: madde 4, 5, 11, 12, 16; ''Tuz Kısıtlaması'' alt boyutu: madde 1, 3, 7, 9, 10, 15; ''Şeker Kısıtlaması'' alt boyutu: madde 6, 17, 19; ''Retansiyonu Önleme'' alt boyutu: madde 2, 8, 13, 14 ve 18'den oluşmaktadır.Toplam ölçek Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0,72'dir. Ölçeği oluşturan Madde 1, 2, 4, 5, 8, 11, 12, 13, 14, 16, 17 ve 18 olumlu, Madde 3, 6, 7, 9, 10, 15 ve 19 olumsuzdur. Olumsuz olan maddelerin ters kodlanması gerekmektedir. Olumlu maddeler artan sırada, olumsuz maddeler azalan sırada kodlanmalıdır. Ölçekten alınabilecek en düşük puan 19, en yüksek puan 76 olarak hesaplanmaktadır. Ölçekten alınan puanın ≤46 olması kalp yetersizliği hastalarının kılavuzların önerilerine göre beslenmediğini, puan ne kadar artarsa kalp yetersizliği hastalarının kılavuzların beslenme önerilerine o kadar çok dikkat ettiklerini ifade etmektedir. Anahtar Kelimeler:Kalp Yetersizliği, Beslenme, Kalp Hastalıkları, Ölçek Geliştirme, Beslenme Davranışları | |
dc.description.abstract | This study was conducted as a method of determining the nutrition behaviors of heart failure patients.The population of the study consisted of 472 patients who applied to cardiology outpatient clinics of Istanbul University Cardiology Institute, Tokat Gaziosmanpaşa University and Tokat State Hospital between September 2018 and February 2019. A patient diagnostic form and a draft scale consisting of 124 items prepared in five-point Likert type were used by the researcher. After the evaluation of the expert opinions of the draft scale consisting of 124 items, data were collected with a 49-item draft scale form of four-likert type.KMO-Barlett test, CGI, AFA, Cronbach alpha and pearson moment product correlation analysis were used to analyze the data. According to the results, the Nutritional Behavior Scale in Heart Failure Scale (QOLSS) consisted of 4 sub-dimensions (healthy habits, salt restriction, sugar restriction, retention prevention) and 19 items. '4 Healthy Habits' sub-dimension of the resulting scale: items 4, 5, 11, 12, 16; 10 Salt Restriction 3 madde sub-dimension: items 1, 3, 7, 9, 10, 15; ;, Sugar Restriction boyut 'sub-dimension: items 6, 17, 19; 8 oluş Retention Prevention, 8 sub-dimension consists of articles 2, 8, 13, 14 and 18. The Cronbach's alpha reliability coefficient for the total scale was 0.72. Item 1, 2, 4, 5, 8, 11, 12, 13, 14, 16, 17 and 18 constituting the scale are positive, Article 3, 6, 7, 9, 10, 15 and 19 are negative. Negative substances need to be coded in reverse. The positive items should be coded in ascending order, while the negative items should be coded in descending order. The lowest possible score is calculated as 19 and the highest score is 76. The score obtained from the scale is et46, indicating that heart failure patients are not nourished according to the guidelines of the guidelines, and the more the score increases, the more attention is paid to the nutritional recommendations of the guidelines. Key Words: Heart Failure, Nutrition, Heart Disease, Scale Development, Nutrition Behavior | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Hemşirelik | tr_TR |
dc.subject | Nursing | en_US |
dc.title | Kalp yetersizliği hastalarının beslenme davranışlarının değerlendirilmesine yönelik bir ölçek geliştirme çalışması | |
dc.title.alternative | A scale development study on the assessment of nutritional behavior of heart failure patients | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-10-07 | |
dc.contributor.department | İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Heart failure | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Feeding behavior | |
dc.subject.ytm | Scale development | |
dc.identifier.yokid | 10253316 | |
dc.publisher.institute | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA | |
dc.identifier.thesisid | 565319 | |
dc.description.pages | 128 | |
dc.publisher.discipline | İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı | |